Ota (45): Manželku změnila mateřská dovolená k nepoznání. Už s ní ani nemám chuť spát

Ota (45): Manželku změnila mateřská dovolená k nepoznání. Už s ní ani nemám chuť spát
Zdroj: Freepik

Otakar vždycky vnímal Štěpánku jako inteligentní ženu. To se změnilo ve chvíli, kdy nastoupila na mateřskou. Velmi rychle ztratila všeobecný přehled a posléze i soudnost. Na své okolí jen šišlá a nezajímá ji nic jiného než dítě.

Šárka Žižková
Šárka Žižková 02. 10. 2021 10:00

Nikdy by mě nenapadlo, co s člověkem udělají tři roky na rodičovské dovolené. Kdysi dávno jsme se se Štěpánkou smáli kamarádce Markétě, když se z ní po porodu stala nemožná ženská. Teď bych to samé mohl říct o své manželce.

Manželka začala na dceru šišlat

Štěpánka (38) se vždycky snažila jít s dobou. Hltala nové trendy a nikdy nechtěla být v ničem pozadu. Hlídala si, aby se její všeobecný přehled dál rozrůstal. Byla radost s ní vést všelijaké debaty. Vždycky měla co říct a já na ni byl hrdý. Do nástupu na mateřskou se živila jako operátorka zákaznické linky. Neustále chodila na různá školení a musela být v obraze.

Už roky jsme snili o dítěti, které si dalo nakonec pěkně načas. Štěpánka otěhotněla, když jí bylo třicet pět let. Už si na to přišla stará, ale nakonec těhotenství i samotný porod zvládla skvěle. Když v náručí poprvé držela naši dceru Liběnu, viděl jsem v jejích očích lásku a touhu se jí zcela oddat. Štěpa se na roky strávené doma těšila.

Věděl jsem od začátku, že bude skvělou maminkou. První měsíce byly náročné, ale nic, co by se nedalo zvládnout. Štěpa obrečela každý Liběnin pokrok. Byla tak svědomitá a snaživá, až jsem měl někdy pocit, že to přehání. Na dceru mluvila od samého začátku. No, mluvila. Jednalo se spíše o jakousi šišlavou řeč, která mi po čase začala lézt na nervy.

Přestala se zajímat o věci kolem

To bylo samé: ,,A čopak si dá dneška naše košiška? Máme dneska hladíček? Maminka umíchá dobrou kašičku.“ A mohl bych pokračovat. Na svůj mluvený projev si přestávala dávat pozor a hovořila tak po čase i na mě. Sotva jsem vešel do bytu, už se ozvalo: ,,Co budeš papat, milášku?“ ,,Nemluv na mě jak na mimino, trhá mi to uši,“ začal jsem protestovat.

Už po roce a půl, co byla Štěpánka doma, jsem si všiml jistých změn, které mě dvakrát netěšily. Nesledovala světové dění, nevěděla nic o životě, který se odehrává za našimi dveřmi. Když jsem rozpoutal nějakou debatu, záhy skončila pro Štěpánčin nezájem a nevědomost. Když jsme někam šli, často jsem se pomyslně chytal za hlavu, co zase řekla.

Uměla se totiž bavit jen o plenkách a pupínkách, které má naše ratolest na zadku. Řešila prostě jen dítě. Naši dceru miluji, o to nejde. Spíše o to, že moje dříve zábavná a chytrá žena hloupne. Každým dnem je to horší a horší. Zjevně tak moc, že se přestala stýkat se svými kamarádkami. Mateřství jí vlezlo na mozek.

Chtěla by druhé dítě

Stále jsem se utěšoval, že až nastoupí do práce, bude to zase ta stará Štěpánka. To jsem se ale přepočítal. Štěpánka je doma tak spokojená, že přišla s nápadem mít druhé dítě. I já bych si dvě děti přál, ale bojím se, že zrovna tady to nebude prospěšné. Štěpa už úplně vypadne z normálního života.

Ona ale trvá na tom, že si odkroutí druhou mateřskou, a pak bude mít splněno. Mně svým chováním začíná být tak odporná, že už ani na sex s ní nemám chuť. Nabídl jsem jí, že bych jí zaplatil nějaký kurz, který by si mohla na mateřské dělat, aby se udržela ,,při životě“. Odmítla to se slovy, že není žádný hlupák. Už jsem měl na jazyku: ,,Vždyť si hloupá jako pučtok.“ Bojím se, jak to mezi námi dopadne.

Další příběhy ze života →

Text byl zpracován na základě skutečného příběhu, fotografie je jen ilustrační. Máte podobnou zkušenost? Svěřte se nám se svým příběhem, napište na redakce@lifee.cz.

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články