Tomáš (39): Žena se uchýlila k něčemu šílenému. A to jen proto, že se nechce po mateřské vrátit do práce

Tomáš (39): Žena se uchýlila k něčemu šílenému. A to jen proto, že se nechce po mateřské vrátit do práce
Zdroj: Unsplash

Tomáš si na vlastní kůži zkusil, jaké to je být jediným živitelem rodiny. Dítě si sice moc přál, ale měl obavy, jak s Bárou vše zvládnou po finanční stránce. Když jeho žena podruhé, tentokrát neplánovaně otěhotněla, jeho strach ještě zesílil.

Šárka Žižková
Šárka Žižková 27. 09. 2021 09:00

Nejsem si zcela jistý, zda si ženy na mateřské uvědomují, jak nám mužům je. Neseme na bedrech tíhu toho, abychom uživili rodinu. Když jsme čekali druhé dítě, byl jsem na pokraji sil a spíše jsem doufal, že Bára (34) už nastoupí do práce.

Bál jsem se, abych zvládl uživit rodinu

První dítě, dnes téměř osmiletou Hanku, jsme plánovali. Od začátku vztahu jsme po dítěti toužili. Shodli jsme se ale na tom, že nám stačí jedno. O to víc jsme mu chtěli nabídnout. Hlavně vědět, že ho dokážeme zajistit. Na vlastní kůži jsem si kdysi zkusil, jaké to je, když v rodině vypadne jeden příjem.

Bára sice pobírala mateřskou a následný rodičovský příspěvek, zdaleka se ale neblížila k částce, kterou domů nosila, když chodila do práce. Musel jsem proto pečlivě rozmýšlet, za co utrácíme. Bára z toho byla ze začátku nervózní, protože jsem zatrhl zbytečnosti jako kadeřníka či kabelovou televizi. Nic ovšem nenamítala, protože rodinu jsem živil já.

Celé tři roky, než šla Hanka do školky, jsem se potil a usínal s pocitem, že mě nesmí vyhodit. Na krku hypotéka, splátka na dvě auta, no zkrátka jsem se bál. Odpočítával jsem dny, kdy půjde Bára do práce. Neměl jsem ponětí, co se na mě chystá. Bára nastoupila do práce, kde se ohřála sotva půl roku. Pak mi řekla, že je znovu těhotná.

Dvě děti jsme neplánovali, ale osud tomu chtěl jinak

,,Já myslel, že jsme chtěli jen jedno dítě,“ reagoval jsem, když mi šťastně oznamovala, že je v tom. ,,Jedno nebo dvě, na tom přeci nesejde,“ pustila ven svoji úvahu. Na potrat jsem nemyslel, co bych to byl za člověka? Moje noční můry o penězích proto nabraly na obrátkách.

Bára se snažila vzít sem tam nějakou brigádu a přispět do rodinného rozpočtu. To jsem kvitoval, ale stejně to nestačilo. Hanka šla do školky, Báře rostlo břicho a já byl v nervech. To se změnilo, když jsme se dozvěděli, že čekáme kluka. Pookřál jsem a na syna jsem se začal těšit. Utáhl jsem nám všem opasky a doufal, že se nic nepokazí. Jakýkoliv nečekaný výdaj znamenal, že musíme sáhnout na úspory.

Malý Matyáš byl krásný. Ani na moment jsem nelitoval, že ho máme. Jen jsem si chtěl pojistit, že Bára už potřetí neotěhotní. Slíbila mi, že si nechá zavést tělísko. Dostala ho v rámci narozeninového dárku, protože ani to není levná záležitost. Vše se dva a půl roku zvládalo. Občas jsme to s penězi měli na štíru, ale vždy jsme našli řešení.

Potají si nechala vyndat tělísko a je znovu v tom

Jedna známá mi shodou okolností řekla, že se v našem okolí otevírá nová školka, která bere děti už ve dvou a půl letech. Takže pro Matyáše ideál. Doma jsem to navrhl Báře. ,,Není na co čekat. Malý půjde do školky a ty do práce,“ radoval jsem se. Bára se na to ale moc netvářila, hledala důvody, proč musí se synem ještě zůstat doma.

Začal jsem na ni poměrně dost tlačit. Bára se zjevně dostala do svízelné situace. Nikdy se mi nesvěřila, jak moc se jí do práce nechce. Tak náš osud vzala do svých rukou. Nechala si bez mého vědomí tělísko vyndat. Vesele jsme se milovali a já neměl ponětí, že se nám podařilo znovu počít. Bára je potřetí těhotná. Její návrat do práce se znovu odkládá. Bojím se, abychom to tentokrát zvládli.

Další příběhy ze života →

Text byl zpracován na základě skutečného příběhu, fotografie je jen ilustrační. Máte podobnou zkušenost? Svěřte se nám se svým příběhem, napište na redakce@lifee.cz.

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články