Martina (27): Dohodli jsme se s partnerem, jak budeme fungovat po porodu. Spousta lidí nás za to odsoudila

Martina (27): Dohodli jsme se s partnerem, jak budeme fungovat po porodu. Spousta lidí nás za to odsoudila
Zdroj: Freepik

Martina se s přítelem dohodla, že bude pracovat i na mateřské dovolené. Perfektně jim to klape, jen okolí na to má jiný názor. Martina tak často slýchá nemístné poznámky, které ji opravdu hodně bolí.

Denisa Zajíčková
Denisa Zajíčková 30. 10. 2021 13:00

Vždy jsem chtěla děti a vždy jsem chtěla kariéru. Nic mezi tím. Neviděla jsem důvod, proč jedno upřednostňovat před druhým. Vlastně jsem si nikdy ani nepřipustila jinou možnost. Možná proto mi byl dán do života partner, který to viděl stejně.

Otěhotněla jsem dřív, než jsem čekala

Dítě jsme plánovali až za nějaký čas, ale zadařilo se nám poměrně rychle. Vlastně téměř napoprvé od chvíle, kdy jsme si řekli, že tomu necháme volný průběh. Myslela jsem, že nám to bude trvat tak rok, než otěhotním. Všude kolem jsem poslouchala příběhy žen, kterým to nešlo.

Byla jsem proto trochu překvapená a zároveň jsem měla rozpracovaných mnoho projektů. Ty mě nejen bavily, ale měla jsem v nich i spoustu peněz. Dohodli jsme se proto s přítelem Jáchymem, že pracovat nepřestanu a on si svou práci uzpůsobí tak, abychom mohli dělat oba.

Po porodu jsem se hned vrhnula do práce

Už v těhotenství jsem poslouchala, že jsem se zbláznila. "Počkej, až se to malé narodí, to tě přejdou tyhle vylomeniny," říkávala mi tchyně. Časem už jsem to přestala komentovat, můj pohled na věc moc lidí nesdílelo. Pravda však byla, že když se narodil náš syn Josef, překvapila mě spousta věcí.

Čekala jsem šílenou únavu, nevyčištěné zuby a mastné vlasy. Opak byl pravdou. Pepík byl ukázkové miminko, pořád spal, málo brečel a já cítila, že se své práci věnovat chci, že chci mít i jiné impulsy než jen plenky.

Možná by to některé mámy braly jako sobectví, ale já zkrátka potřebovala (a stále potřebuju) cítit, že jsem i víc než jen matka. Neumím se přepnout jen na jednu konkrétní životní roli. Zároveň mě hřeje pocit, že i já umím vydělat peníze. Moje koučka tvrdí, že jedu až příliš na mužském principu.

Okolí to naprosto nechápe

Kdo rozhodl, že ženy mají být doma s dětmi a nesmějí pracovat? V jiných krajích je přece úplně normální, že jdou brzy po porodu do práce. Tchyně i máma mě za to odsoudily. "Neměli jste si to dítě pořizovat, když mu nechcete věnovat čas," říkaly unisono. Ale to přeci není pravda. Nikam neodcházím, pracuju z domova a svou práci přizpůsobuju Pepíkovi.

Chci být máma a chci být také dobrá partnerka. Dobrá milenka. Chci chodit upravená a řešit obchodní záležitosti. Chci si dát se svým mužem skleničku vína a neřešit jen, kdo půjde přebalovat. Jsem takhle zkrátka šťastnější. Ani synovi nic nechybí. Proč jsou v Čechách tak šílené stereotypy, co se mateřství týče?

Další příběhy ze života →

Text byl zpracován na základě skutečného příběhu, fotografie je jen ilustrační. Máte podobnou zkušenost? Svěřte se nám se svým příběhem, napište na redakce@lifee.cz.

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články