Poslední vtip podivného milionáře: Jmění odkázal ženě, která za 10 let porodí nejvíc dětí

Poslední vtip podivného milionáře: Jmění odkázal ženě, která za 10 let porodí nejvíc dětí
Zdroj: Wikimedia Commons, Public domain

Milionář Charles Millar toužil zplodit alespoň jednoho potomka. Bohužel se mu to nikdy nesplnilo, a tak se rozhodl sepsat vskutku bizarní závěť. Veškeré jmění odkáže ženě, které se během následujících deseti let narodí nejvíc dětí. A tak v roce 1926 započal baby boom, jaký Kanada ještě nikdy nezažila - Velká čapí soutěž.

Kamil Šivák
Kamil Šivák 03. 11. 2021 11:00

Ne nadarmo se o bohatém kanadském právníkovi Charlesi Vanceovi Millarovi říkalo, že je excentrickým zbohatlíkem a vtipálkem. Málokoho by totiž napadlo uspořádat takovou soutěž a vyvolat tím opravdové šílenství.

Nenapravitelný vtipálek

Charles Vance Millar se narodil 28. června 1854 v Aylmeru v Ontariu. Celý život se věnoval právnické praxi, nebyl to však žádný suchar. Fascinovala ho lidská láska k penězům, a protože byl od přírody vtipálek, nenechal si ujít jedinou příležitost, kdy mohl dokázat pravdivost své teorie o chamtivosti. Častokrát nechal ležet na chodníku několik bankovek a schoval se do křoví. Pak s pobavením pozoroval obličeje chodců, jenž si v domnění, že se nikdo nedívá, strkali peníze do kapes.

Smrt bohatého právníka

V roce 1926 ale Charlese navštívila dáma s kosou, která, až přijde čas, bere chudé i bohaté. Ten den měl jednání se svými spolupracovníky a v jeden okamžik právníkovi, majiteli dostihové stáje a pivovaru klesla hlava na hruď a bylo po všem. Třiasedmdesátiletý starý mládenec zemřel bez jakéhokoliv potomka. Byla tu však jeho trochu neobvyklá poslední vůle. Pivo odkázal skupině politiků podporujících prohibici a 500 dolarů hospodyni, jenž to měla už dávno za sebou. Prázdninový ranč na Jamajce zase dostali tři právníci, kteří se navzájem nenáviděli. Aby však mohli majetek užívat, museli v něm bydlet všichni tři společně.

Co se ale stalo s jeho penězi? Jak kdysi sám řekl, nashromáždil za svého života až příliš velké jmění. Byl si dobře vědom toho, že jej nemohl nikdy celé utratit. A tak se rozhodl odkázat je ženě, která během deseti let od jeho smrti porodí nejvíce dětí.

Velká čapí soutěž

Jeho přátelé tomu zpočátku nemohli uvěřit. Myslel to vážně, nebo šlo jen o další vtip? Chtěl tím otestovat kanadský právní systém, či donutit vládu k legalizaci antikoncepce? Ať už to bylo jakkoli, stal se z toho ostře sledovaný sociální, matematický i biologický experiment.

Hlavní pohnutkou k plození dětí byl boj o přežití. Velká hospodářská krize postihla téměř každého, nejvíce to samozřejmě odnesli ti nejchudší. Vidina bohatství proto byla více než lákavá. Klání se nakonec zúčastnilo jedenáct rodin, z nichž se staly celebrity. Novináři sledovali doslova každý jejich krok. Vítěz však mohl být pouze jeden. Anebo jich bylo více?

Překvapivý výsledek plodící soutěže

Soutěž byla oficiálně ukončena 31. října 1936 v 16:30, tedy přesně deset let po Millarově skonu. Některé ženy se snažily nárokovat odměnu prohlášením, že porodily děti, jež nebyly oficiálně zaregistrovány, či byly nemanželské. Počítaly se do klání i ony? A co děti, které se narodily mrtvé? Soudce William Edward, jenž se soutěžícími velmi sympatizoval, neměl lehké rozhodování.

Vítězství nakonec přiřkl Annie Katherine Smith, Kathleen Ellen Nagle, Lucy Alice Timleck a Isabel Mary MacLean. Každá z těchto žen porodila devět dětí, což znamenalo remízu. Dostaly po 125 000 dolarech (dnes to odpovídá asi dvěma milionům dolarů). Další dvě ženy obdržely menší obnos kvůli mrtvě narozeným, nemanželským a neregistrovaným dětem. I tak to ale všem stačilo na výstavbu nových domů a zaplacení vzdělání všech potomků. Poslední vtip Charlese Millara vlastně nedopadl tak špatně.

Zdroje informací:

Wikipedia.org: Great Stork Derby

Allthatsinteresting.com: The Great Stork Derby: When A Millionaire Held A Baby-Making Race For His Fortune

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články