Pětadvacetiletá Indka plakala během menstruace krev, vyléčilo ji až nasazení hormonální antikoncepce

Pětadvacetiletá Indka plakala během menstruace krev, vyléčilo ji až nasazení hormonální antikoncepce
Zdroj: Pixabay

Krvácení z očí je věru děsuplný zážitek i pro otrlé fanoušky hororů. Bohužel se ale neodehrává jen ve filmech. Pro ženu, která v březnu přispěchala na pohotovost v indickém Čandígarhu, je nepříjemnou realitou.

Tereza Švandová
Tereza Švandová 14. 03. 2021 10:00

Vyděšená pětadvacetiletá žena se lékařům svěřila, že při pláči roní krvavé slzy. Stalo se jí to již podruhé za posledních 30 dní. V obou případech právě menstruovala. Lékaři ji podrobili nepřebernému množství vyšetření, aby zjistili příčinu jejích potíží. Jenže se ukázalo, že je úplně v pořádku. Zprávu přinesl server britského lékařského týdeníku Journals.bmj.com.

Za krvácením stála změna hormonální hladiny

Neutrpěla žádný úraz v oblasti očí a nikdo z předků krvavé slzy neronil. Žena neměla ani žádný otok či prasklou cévku ve spojivkách. V pořádku se zdála také po stránce gynekologické a otorinolaryngologické. Problém u ní neshledali ani internisté. Oběhově byla normální, nitrooční tlak v normě. Krev, kterou ronila z očí, také žádné abnormality nevykazovala.

Lékaři nakonec dospěli k závěru, že jde o krvácení přímo související s menstruací. Ženě předepsali hormonální antikoncepci a během tří měsíců u ní došlo k vymizení příznaků. „Pravidelné krvácení z jiných míst než dělohy, které se objevuje během krvácení menstruačního, může být způsobeno změnou hormonální hladiny, která pak ovlivňuje celý kardiovaskulární systém. Přesná patofyziologie však známá není.“ praví lékařská zpráva. „Hormony estrogen a progesteron mohou během menstruace zvýšit propustnost cév a prokrvení celého organismu, v jehož důsledku může docházet ke krvácení i z jiných částí těla než dělohy.“

Nejde o zdaleka první případ v historii

Ač jde o velmi vzácný jev, medicína už podobné případy v minulosti zaznamenala. V listopadu 1913 ošetřoval lékař v americkém Roswellu ženu, které během menstruace začínaly výrazně krvácet vředy na nohou. „Když otěhotněla, její potíže se zmírnily. Porodila zdravé dítě a od té doby se její stav vrátil do normálu,“ stojí v lékařské zprávě.

Další případ ženy, která ronila krvavé slzy při menstruaci, zaznamenali v dubnu 2014 rovněž ve Spojených státech. Tehdy lékaři pacientce také nasadili hormonální antikoncepci.

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články