Tereza (31): Tchyně je super, potíže s ní bývají jen o Vánocích. Letos jsem se na ni připravila lépe

Tereza (31): Tchyně je super, potíže s ní bývají jen o Vánocích. Letos jsem se na ni připravila lépe

Tereza má se svou tchyní Jarmilou báječný vztah, který kazí jenom jedna drobnost. Jarmila každý rok avizuje celé rodině, že dospělí si vánoční dárky kupovat nebudou. Ale pak to sama poruší. A i když pod stromečkem naděluje hojně, ona se ničeho nedočká. Tereza to tento rok chce změnit.

Denisa Zajíčková
Denisa Zajíčková 24. 11. 2022 13:00

Moje tchyně Jarmila (58) je báječná ženská. Nikdy nám do ničeho nemluvila, plně respektuje můj vztah s Markem (30) a na vnoučata se těší. Nijak ale na nás netlačí. Když si potřebuju promluvit o partnerských trampotách, je tu pro mě. Vážím si toho, přesto mě jednou věcí neskutečně rozčiluje. Jak jde o Vánoce, není s ní řeč.

Vánoce řešíme trochu jinak

Jaruška dělá pomocnou prodavačku. Podle svých slov na tom s příjmy není nijak valně. I proto nemůžu pochopit, že vždy o Vánocích jde úplně na dřeň. My s Markem podnikáme v IT a abych byla upřímná, špatně se nemáme. Nemůžeme si sice z fleku dovolit dům za Prahou, ale jsem vděčná, že nepřemýšlíme každý měsíc nad tím, za co koupíme jídlo.

Vánoce pro nás nejsou dobou, kdy zahájíme zběsilé obdarovávání. Užíváme si s Markem atmosféru. Já tradičně zdobím byt vším, co potkám v obchodech, ale i tím, co už mám doma. A Marek už tradičně brblá... Znáte to, ženy? O dárcích to ale u nás nikdy nebylo. Už několik let si dáváme na Vánoce letenky do destinace, kde jsme ještě nikdy nebyli. Abychom pokaždé zažili něco nového. Je to pro mě vlastně ten nejhezčí dárek.

Tchyně každý rok tvrdí, že si nic kupovat nebudeme

I proto pro nás nejsou dárky tak důležité. Jaruška to tak nemá, přesto vždy před Vánoci mluví zcela opačně. „Terezko, letos to nebudeme řešit, koupí se akorát dětem," říká vždy. Marek totiž má dva starší bráchy a ti už mají dohromady pět dětí. Díky tomu máme během svátků vždy veselo a sejde se spousta lidí.

Jeden rok se nám stalo, že jsme tchyni poslechli ohledně dárků. A pak jsme pod stromečkem čelili trapné situaci. Ona pro nás měla asi 10 dárků, my pro ni zhola nic. Letos to asi bude naprosto stejné. Já už na to ale nemůžu brát zřetel a tchyni jsem pořídila pár drobností. I kdyby nám nic nekoupila, bude to daleko lepší situace, než když je to opačně.

Jen se nemůžu smířit s tím, proč na to vždy před Vánoci každého upozorňuje. A stojí si za tím, že pro dospělé dárky nebudou. „Letos je to těžké, letos nic nebude!" říkala mi před týdnem. Ale já už té naší Jarušce zkrátka nevěřím...

Další příběhy ze života →

Text byl zpracován na základě skutečného příběhu, fotografie je jen ilustrační. Máte podobnou zkušenost? Svěřte se nám se svým příběhem, napište na redakce@lifee.cz

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Související články

Další články