Martina (46): Manžel nás kvůli Vánocům žene do maléru. Chce si vzít půjčku na dárky

Martina (46): Manžel nás kvůli Vánocům žene do maléru. Chce si vzít půjčku na dárky
Zdroj: Freepik

Manžel paní Martiny začal už teď řešit Vánoce. Kvůli vyúčtování za elektřinu sáhli na úspory, proto si Pepa chce vzít půjčku na dárky. Martina s tím nesouhlasí. Pepa je však rozhodnutý to udělat. Co bude pak, to už ale neřeší.

Šárka Žižková
Šárka Žižková 30. 10. 2022 07:00

Po tom, co nám před týdnem přišlo vyúčtování elektřiny, začal můj manžel Pepa (47) hodně řešit peníze. Úspory, které jsme měli stranou, padly na zaplacení té faktury. Pepa usoudil, že nebudou peníze na Vánoce a chce si vzít půjčku. Já s tím ale zásadně nesouhlasím. Dá se to vyřešit i jinak.

Vyúčtování za elektřinu změnilo plány na Vánoce

Nejsme žádní boháči, kteří by si kupovali všechno, co si přejí. Každý měsíc jsme jako na trní, aby nepřišel nějaký mimořádný výdaj. Tento rok jsme se báli hlavně vyúčtování za elektřinu. Dávali jsme si peníze stranou, abychom na to byli připraveni. Minulý týden přišla faktura na dvacet dva tisíc korun.

Manžel zjevně čekal, že to bude méně. Museli jsme na to použit peníze, které jsme šetřili, a ještě vzít tři tisíce z výplaty. Pepu to rozhodilo a začal řešit Vánoce. „Nebudou peníze na Vánoce, prostě nebudou," přešlapoval v kuchyni. „To nějak uděláme," hledala jsem slova útěchy.

„A jak? Čekáš snad nějaké prémie?" začal být ironický. „To sice ne, ale tak si teď do Vánoc dáme každý z výplaty dva tisíce stranou," nabízela jsem řešení. „To je málo. Já jsem počítal, že ty ušetřené peníze budou na dárky. Chtěl jsem Bořkovi koupit ten telefon," řekl zklamaně.

Chce si vzít půjčku na dárky

Pepa se kvůli tomu začal i v noci budit a hledal řešení. Nejprve přišel s tím, že něco prodáme. To jsem zamítla. „Nebudu prodávat majetek kvůli Vánocům. Bořek je už velikej, na Ježíška nevěří. Můžeme mu vysvětlit, že mobil dostane, až na něj budou peníze," navrhla jsem. „Ne. Nikdy mu nepřiznáme, že na něco nemáme," pronesl rázně a zdálo se, že má nápad.

„Vezmu si půjčku!" zvolal. „Zbláznil ses? Půjčku? Jak nám to pomůže, když ji pak musíme stejně splatit?" děsila jsem se. „Jasně, ale na splátky. To dáme," řekl nadšeně. „A co když s tím nesouhlasím?" nadhodila jsem. „Půjčka bude na mě. Nepotřebuji tvůj souhlas. Slibuji, že si vezmu maximálně třicet tisíc korun," dodal a už usedal k počítači.

A mě jímá hrůza. Když si spočítám, kolik peněz každý měsíc vyhodíme za hypotéku, zálohu na vodu a elektřinu, tak vím, že nám na zaplacení nějaké splátky prostě nezbude. Sama jsem začala řešit, jak z toho ven. Vím, že naši nějaké peníze mají a mohu o ten telefon pro syna požádat je. Pepovi se to ale také nezdá.

Nevím, kde vezmeme na splátky

Než aby se s žádostí o pomoc obrátil na rodinu, raději nás zadluží. I když třicet tisíc není moc, i taková částka nás může dostat do srabu. Pepa si ale nedá říct. Je rozhodnutý a přes to nepojede vlak. Ještě hůř mi je z další věci.

Teď se půjčka možná jeví jako řešení, ale co potom? Kde vezmeme na splátky? Bořek (10) sice bude mít mobil, Pepa bude spokojený, ale co dál? Snažím se najít nějakou brigádu, která by nám mohla problém vyřešit, ale při práci příliš možností nemám. Tajně doufám, že to Pepa neudělá. Že nás kvůli Vánocům nedostane do maléru.

Další příběhy ze života →

Text byl zpracován na základě skutečného příběhu, fotografie je jen ilustrační. Máte podobnou zkušenost? Svěřte se nám se svým příběhem, napište na redakce@lifee.cz

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články