Vendula (32): Po porodu jsem se za zády svého přítele zadlužila. Teď se hrozně stydím

Vendula (32): Po porodu jsem se za zády svého přítele zadlužila. Teď se hrozně stydím
Zdroj: Freepik

Když Vendula čerpala rodičovský příspěvek, nevycházela s penězi. Bohužel to neřekla partnerovi Richardovi, ale začala si půjčovat. Velmi rychle se jí roztočil kolotoč splátek a nakonec si musela půjčit i od své sestry. Měla plán, jak z toho ven, ale nakonec to doma stejně prasklo. Teď se Vendula před Richardem stydí.

Šárka Žižková
Šárka Žižková 06. 05. 2022 07:00

Sama nevím, proč jsem téměř dva roky doma tajila, že si beru půjčky. Byla jsem v té době na mateřské a styděla se před Richardem (31), že nevycházím s penězi. Tak jsem si raději půjčila. Teď to na mě celé prasklo. Najednou se Richardovi nedokážu podívat do očí. Tak moc se za to stydím.

Vzala jsem si půjčku bez vědomí partnera

Rodiče mě od útlého věku učili, jaká je skutečná hodnota peněz. Velmi jim záleželo na tom, abych s nimi uměla hospodařit. A do jisté míry na mě jejich výchova měla vliv. Nikdy jsem neutrácela za nesmysly. Raději jsem si peníze šetřila a jednoho dne si koupila něco smysluplného. Sama proto nevím, co mě to teď popadlo.

Před nástupem na mateřskou jsem brala celkem slušnou výplatu. Zaplatila jsem z ní jak část účtů, tak i koupila něco pro sebe. Když jsem dostala vypočítaný výměr mateřské, nebylo to tak hrozné. To až když jsem z mateřské přešla na rodičovský příspěvek. Nestydím se tento příspěvek nazvat almužnou.

Velmi rychle jsem začala mít problémy vyjít s penězi. I když jsem věděla, že si mohu říct o pomoc Richardovi, neudělala jsem to. Moc dobře jsem věděla, co vše platí. Poměrně vysoké nájemné, splátku na auto a všechny ostatní výdaje spojené s chodem domácnosti. Připadalo mi drzé, říkat si o peníze. Nenapadlo mě nic lepšího, než vzít si půjčku.

Partner netušil, že dlužím na všechny strany

Nešlo o závratné sumy. Jen pár tisíc korun, které mi měly pokrýt dobu, než přijde rodičák. První měsíce jsem to zvládala pokrývat. Richard se dokonce párkrát zmínil, že je na mě hrdý, jak to umím s penězi. Tehdy jsem mohla něco říct a zabránit budoucímu problému. Já ale mlčela a dál si půjčovala.

Půjčka kryla jinou půjčku. Postupně jsem se do toho začala zamotávat. Ocitla jsem se v kolotoči splátek, na které jsem přestávala stačit. Jednou jsem prostě nevyšla. Než abych řekla Richardovi, požádala jsem o pár tisícovek sestru. Na nic se mě neptala, zůstalo to naším tajemstvím. Takže k těm všem půjčkám jsem dlužila ještě své sestře.

Pořád jsem si říkala, že co nevidět nastoupím do práce a všechno splatím. Jenže Richard můj plán překazil. Rozhodl se, že koupíme dům po jeho rodičích. A na to bylo třeba hypotéku. Vzhledem k tomu, že v té době měl Ríša úvěr na auto, banka ho vyzvala, aby měl k hypotéce spoludlužníka. Hádejte, koho Richard oslovil.

Partner zjistil pravdu a cítí se být podvedený

Pořád jsem schůzku v bance oddalovala. Bylo mi jasné, že to na mě celé praskne. Banka každého žadatele o hypotéku lustruje. Richard se začal pídit po tom, proč se koupi domu tak bráním. Musela jsem s pravdou ven. V té době jsem dlužila na půjčkách něco kolem padesáti tisíc korun. I když nám banka nakonec hypotéku dala, Richard se na mě dívá jinak.

Nevadí mu, že jsem si půjčovala peníze. Vadí mu to, že jsem mu nevěřila a neobrátila se na něj s žádostí o pomoc. Bere to jako křivdu a necítí se jako muž. Zcela upřímně jsem se mu snažila vysvětlit, proč jsem to udělala, ale neuspokojilo ho to. V bance jsme museli podepsat papír, že když si do budoucna budeme chtít vzít jakoukoliv půjčku, musí nám to nejprve schválit. Richard za mě všechno zaplatil. Doufám, že mi časem odpustí. Netušila jsem, jaký dopad to bude mít na náš vztah. Velmi toho lituji a stydím se.

Další příběhy ze života →

Text byl zpracován na základě skutečného příběhu, fotografie je jen ilustrační. Máte podobnou zkušenost? Svěřte se nám se svým příběhem, napište na redakce@lifee.cz

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články