Božena (43): Manžel zdědil peníze po otci. Nestačím se divit, jak rychle ho to změnilo

Božena (43): Manžel zdědil peníze po otci. Nestačím se divit, jak rychle ho to změnilo
Zdroj: Unsplash

Božena se nestačí divit, jak se její manžel Jarek změnil. Po otci podědil nemalé peníze, které nesmyslně utrácí. Božena se mu snaží domluvit, aby s nimi nakládal rozumně, ale Jarek to neslyší. Je z něj zcela znechucená a má pocit, že ho vlastně vůbec nezná.

Šárka Žižková
Šárka Žižková 18. 04. 2022 10:00

I když jsme jako rodina nikdy nedřeli bídu s nouzí, myslela jsem si, že si věcí vážíme. A že oba s manželem známe skutečnou hodnotu peněz. Dvacet tři let jsem žila po boku někoho, koho jsem vlastně neznala. Manželovi před časem zemřel otec, po kterém podědil hodně peněz. Ty buď zcela změnily, nebo poodkryly jeho skutečné já.

Vždycky jsme se uměli chovat k penězům

Bydlíme ve skromném domečku kousek za Prahou. Já se živím jako prodavačka a manžel Jarek je SAP konzultant. Máme spolu dvě dcery - Pavlínu (13) a Markétu (15). Od mala jsme se je snažili vést ke správným hodnotám. Velmi mi záleželo na tom, aby z holek vyrostli slušní lidé. Markéta už si stihla párkrát natlouct nos, ale to k životu patří.

Když to vezmu kolem a kolem, ještě do nedávna jsme vedli celkem klidný a spokojený život. Nedostal nás Covid-19, ani pandemie s ním spojená. Překonali jsme i bouřlivý rozvod mých rodičů, který se neobešel bez rodinných šarád. Myslela jsem si, že už přežijeme všechno. Bohužel, spletla jsem se. Jarkovi v srpnu minulého roku zemřel otec.

Už nikoho jiného neměl, jen jeho. Nebylo tajemstvím, že tchán byl movitým člověkem. Vlastnil dvě vily a na účtech mu stály milióny. Bylo jasné, že pokud nebude závěť mluvit jinak, všechno podědí Jarek. Nejprve se tvářil ze smrti svého otce zkroušeně a dost truchlil. Byla jsem mu oporou a chlácholila ho láskyplnými slovy.

Manžel zdědil miliony a začal utrácet

Na schůzku ohledně dědického řízení jsem šla s ním. Vyloženě si to přál. Když nám notářka předčítala, co všechno manžel zdědí, dělaly se mi mžitky před očima. Bylo to tolik peněz, že jsem si to neuměla ani představit. Jarek se v tu chvíli tvářil nepřítomně. Podepsal, co bylo potřeba, a vlastně už jen čekal, až bude mít k financím přístup.

Když zhruba po měsíci zjistil, že už může s majetkem disponovat, začal se chovat jako šílenec. Jako první věc, kterou si z peněz pořídil, bylo auto. Nesmyslně veliké a naprosto neužitečné vozidlo, o které se v noci tak akorát bojím. Holkám nakoupil drahé mobilní telefony. Ty najednou nad smrtí dědečka neplakaly a užívaly si, že je otec zahrnuje dary.

Ke mně jednoho dne přišel se šperky známé značky. „To je pro tebe," podával mi krabičku. „Vždyť já šperky nenosím," odvětila jsem. „Nemyslíš, že utrácíš zbytečně moc? Možná bys ty peníze měl nějak zhodnotit," navrhla jsem. Jarek ale dělal, že můj návrh neslyší. Jeho útraty pokračovaly. Na zahradě nechal vybudovat kýčovité jezírko a bazén.

Peníze ukázaly manželovu skutečnou tvář

Svůj šatník vyměnil od A do Z. Pořídil si i značkové ponožky. Začal se nosit jako páv. Moje svíčková už mu taky není dost dobrá. Téměř každý večer jídlo objednává. Ale pozor, ne ledajaké. Kaviár se stal jeho oblíbenou potravinou. Byly doby, kdy nám stačilo jet na dovolenou k moři do Chorvatska. Teď se vydáváme do Karibiku.

A mě se to nelíbí. Jarek se mi mění před očima. Rozhazuje za nesmysly, nemá k penězům úctu. Jeho otec si celý život odpíral, Jarek se teď chová jako blázen. Je mi z něj na nic. Nejsem včerejší, takže jsem mu řekla svůj názor. Ten pro něj ale není důležitý. Vše se teď točí kolem peněz, luxusu a přepychu, kterým se manžel obklopuje. S dcerami se už nedá vůbec normálně bavit. I je kazí penězi. Jsem z toho tak překvapená, že vlastně vůbec nevím, co s tím mám dělat. Pravda totiž asi je, že peníze charakter neničí, pouze ho ukazují v pravém světle. Netušila jsem, že moje rodina je ve skutečnosti taková.

Další příběhy ze života →

Text byl zpracován na základě skutečného příběhu, fotografie je jen ilustrační. Máte podobnou zkušenost? Svěřte se nám se svým příběhem, napište na redakce@lifee.cz

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články