Štefan (49): Sestra mi tvrdila, že peníze nepotřebuje. To jsem ovšem netušil, co dělá za mými zády

Štefan (49): Sestra mi tvrdila, že peníze nepotřebuje. To jsem ovšem netušil, co dělá za mými zády
Zdroj: Freepik

Rodinné vztahy jsou často zamotané a ne vždy perfektní. Může se pokazit spousta věcí, ať už vztah s rodiči, či sourozenci. Štefan má problém se svojí sestrou. Už nějakou dobu jí nemůže přijít na jméno.

Natálie Volfová
Natálie Volfová 28. 09. 2021 13:00

Moje sestra Zuzana (45) to nikdy neměla lehké. Celý život jsem se jí snažil zastávat, bránil jsem ji a stále dokola si opakoval, že jsme jedna krev. Teď můj pohár trpělivosti přetekl. Zuzana jedná s rodiči jako s cizími a její chování začalo být nepřípustné.

Nikdy jsme neměli moc peněz

Oba jsme vyrůstali ve stejném prostředí. Rodiče nás měli rádi a nepřijde mi, že bychom byli nějakým způsobem znevýhodnění. Je pravda, že jsme nikdy neměli moc peněz. Častokrát jsme žili od výplaty k výplatě.

Brzo jsme se proto se Zuzanou museli začít otáčet. Hned po maturitě jsme si našli práci. Já chtěl trochu ulehčit rodičům, se Zuzanou ale už v téhle době byly problémy. Ještě na střední si našla přítele, se kterým brzy otěhotněla. Bylo jí kolem dvaceti, když se jí narodilo první dítě.

Zuzana tvrdila, že nic nepotřebuje

Následně se vzali a na svět přišly další dvě děti. Nějaký čas spolu žili jako normálně fungující rodina, před pěti lety se ale rozvedli. Zuzana zůstala na děti sama. Občas jsem se za ní zastavil a nabídl jí pomoc. „Když bude jakýkoliv problém, neváhej za mnou přijít, pomůžu ti,“ říkal jsem jí.

Ona ale nikdy nepřišla. Peníze nepotřebuji. Na děti mi platí bývalý a s tím, co vydělám, úplně v pohodě vystačím,“ odpovídala. Nebyla to samozřejmě pravda, ale na to jsem přišel teprve nedávno.

Za mými zády vysávala rodiče

Byl jsem zrovna na návštěvě u rodičů, když se konečně osmělili a řekli mi pravdu. „Potřebovali bychom pomoct Zuzaně, chtěla by od nás půjčit deset tisíc, ale my už nemáme kde brát. Před měsícem jsme jí půjčili poslední úspory,“ prozradila mi máma.

Byl jsem dopálený a hned šel za Zuzanou. „Když ti nabízím pomoc, tak nepřijdeš, ale vysávat rodiče ti nevadí? Vždyť víš, že mají těsně před důchodem. Nechápu, že se nestydíš. Doufám, že jim všechno, co sis napůjčovala, vrátíš,“ rozzlobil jsem se na ni. Opravdu se zachovala nezodpovědně. Kdo ví, na co ty peníze chce. Její děti už jsou skoro dospělé a schopné se o sebe starat samy, tak proč si bere od rodičů tolik peněz? Nakonec mi slíbila, že všechno vrátí, ale já už si na ni dám pozor.

Další příběhy ze života ➔

Text byl zpracován na základě skutečného příběhu, fotografie je jen ilustrační. Máte podobnou zkušenost? Svěřte se nám se svým příběhem, napište na redakce@lifee.cz.

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články