Markéta (56): Půjčila jsem synovi sedmdesát tisíc. Pak přišlo něco, s čím jsem nepočítala

Markéta (56): Půjčila jsem synovi sedmdesát tisíc. Pak přišlo něco, s čím jsem nepočítala
Zdroj: Freepik

Když se Markétin syn dostal do finanční krize, neváhala a půjčila mu peníze. Šlo o celkem sedmdesát tisíc korun. Poté ji o pomoc požádala i dcera, které chyběly peníze na koupi bytu. Jenže Markéta už dala všechny úspory synovi.

Šárka Žižková
Šárka Žižková 27. 04. 2021 13:00

S bývalým manželem Jirkou (58) máme dnes už dospělé děti. Starší syn Lukáš (31) je sám dvojnásobným otcem. Jeho sestra Jitka (27) je zatím bezdětná. Snažím se být podporujícím rodičem pro oba stejně.

Syn mě požádal o půjčku

Lukáš je hodný chlap, který by pro rodinu udělal cokoliv. Občas se s Maruškou (35) dostali do finanční tísně. Já jsem se to dozvěděla náhodou. Sama si velmi dobře pamatuji, že uživit čtyřčlennou rodinu není legrace. Stačí, aby přišel nějaký nečekaný výdaj, a problém je na světě.

Přesně to se stalo Lukášovi. Mají s Marií každý své auto. Bydlí za Prahou, takže je to nutnost. Nejprve se rozbilo auto Marušce. Oprava byla nezbytná, takže sáhli do úspor. Bohužel jako na potvoru jim doma odešla i pračka. Museli obratem koupit novou. Na synovi jsem pozorovala, že je poslední dobou nervózní. Když přijel na kávu, zeptala jsem se: „Děje se něco? Jsi nějak zamlklý.“ Sklopil oči a přiznal se: „Mami, my vůbec nevycházíme s penězi. Jsem zoufalý.“

„Neutrácíme za blbosti, ale i tak poslední dobou obracíme každou korunu,“ dodal. Bylo mi ho líto. „Kolik potřebujete?“ zeptala jsem se automaticky. „To nejde, mami, abys nám půjčovala peníze. Bůh ví, kdy ti to vrátíme,“ odvětil. Pomoc v tu chvíli odmítl. Za měsíc ale zavolal, že se jim rozbilo i druhé auto. Oprava vycházela skoro na třicet tisíc. Peníze jsem mu půjčila.

Nakonec si ode mě vzal sedmdesát tisíc

Děkoval mi a sliboval, že to budou splácet. Já jsem na to nespěchala. Nešlo o částku, která by ohrozila moji existenci. Měsíc před Vánoci ale zavolal znovu. „Mami, půjčila bys nám tak patnáct tisíc na Vánoce?“ požádal mě. „Jasně, stav se pro ně,“ neváhala jsem ani minutu. Svoje vnoučata Libora (7) a Kubu (5) miluji, takže jsem jim nakonec dala dvacet tisíc.

Po Novém roce ale syn zavolal znovu. „Mami, přišlo nám roční vyúčtování za elektřinu. Půjčila bys nám ještě deset tisíc?“ žadonil. Moje úspory se začínaly tenčit. Nicméně jsem mu půjčila i tento obnos. Lukáš sliboval, že mu mají přidat. Navrhl mi splátkový kalendář s měsíční částkou pět tisíc. Ulevilo se mi, protože už šlo o dost peněz.

Než však poslal první splátku, znovu zavolal s prosbou o pomoc. „Mami, slibuji, teď je to naposledy. Potřebuji půjčit ještě dvacet tisíc. Budeme dělat plot na zahradě.“ Vybrala jsem dvacet tisíc a jela mu je dát. Oba s Marií děkovali snad hodinu v kuse. Doufala jsem, že je to skutečně naposledy, kdy jim půjčuji peníze. Pak přišlo něco, s čím jsem nepočítala.

Dcera také potřebovala půjčit

Zavolala mi dcera, že si chce koupit byt, ale chybí jí skoro sto tisíc pro získání hypotéky. „Mami, půjčila bys mi je? Strašně by mi to pomohlo,“ žádala mě. Nevěděla jsem, jak jí říct, že peníze nemám, protože věděla, že musím mít něco našetřeno. Netušila však, že jsem veškeré úspory nastrkala do Lukáše.

Dostala jsem se do úzkých, protože jsem jí nemohla pomoci. Odkázala jsem ji na otce. Reagovala nečekaně. „Mami, táta mi už něco půjčil, ale nestačí to. Vždyť máš naspořeno, ne? Abys měla jistotu, že o nic nepřijdeš, budeš spolumajitelkou bytu. Budeš u mě mít volný pokoj, kdyby se cokoliv stalo,“ vysvětlovala mi.

Nemohla jsem ji odmítnout. Vzala jsem si půjčku. Lukáš mi ani po téměř půl roce neposlal jedinou splátku. Vždycky slíbí, že za měsíc pošle, a pak nic. Bojím se mu o ty peníze říct.

Text byl zpracován na základě skutečného příběhu, fotografie je jen ilustrační. Máte podobnou zkušenost? Svěřte se nám se svým příběhem, napište na redakce@lifee.cz.

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články