Roman (45): Manželka neustále půjčuje peníze své sestře. Nechápe, že ji švagrová zneužívá

Roman (45): Manželka neustále půjčuje peníze své sestře. Nechápe, že ji švagrová zneužívá
Zdroj: Freepik

Roman si neví rady se svojí ženou. Marie neustále půjčuje peníze mladší sestře, protože má pocit, že nad ní musí po smrti rodičů držet ochrannou ruku. Bára je ovšem nevrací. Nedávno navíc požádala o sumu, ze které šel Roman do mdlob.

Šárka Žižková
Šárka Žižková 14. 03. 2021 08:30

Někdo má tak velké a dobré srdce, až kvůli tomu nevidí, že ho lidé jen využívají. To je bohužel případ i mé manželky Marie (42).

Švagrová si volala o peníze i třikrát měsíčně

Marie má slabost pro svou mladší sestru Báru (32). Tím, že manželčini rodiče si Báru pořídili v pozdějším věku, už neměli dostatek sil na to, aby ji pořádně vychovali. Vlastně se role rodiče ujala právě Marie. Nejenže Báru vychovávala, ale držela nad ní i ochrannou ruku.

A to i v dospělosti. Kdykoliv Bára zavolala, že něco potřebuje, Marie všeho nechala a spěchala jí na pomoc. Já jsem měl ale švagrovou prokouknutou od začátku. Věděl jsem, že manželce velmi často volá kvůli penězům. Nechtěl jsem do toho moc strkat nos, ale zajímalo mě, kolik jí tak půjčuje. Každý máme svůj účet, takže jsem neměl šanci to zjistit.

Kolik chtěla tentokrát?“ zeptal jsem se jednou, když už volala potřetí za měsíc. „Pár tisícovek, sebrali jí bonusy,“ řekla suše Marie. „Aha. A jak pak nám to sestřička vrátí?“ ptal jsem se naštvaně. „Neboj se, dala mi slib a vím, že ho dodrží,“ uklidňovala mě. Nechtěl jsem být na ženu zlý, ale štvalo mě, jak je naivní. Její sestra velmi dobře věděla, že ji Marie do vrácení peněz extra tlačit nebude.

Ze sumy, kterou chtěla tentokrát, jsem šel do mdlob

Po čase si Bára našla nějakého kluka, který byl líný jak veš. Chodil na nárazové brigády a žil z ruky do pusy. K nám se zvali sami. Hlavně v době, kdy jsme sklízeli úrodu ze zahrádky. Vždycky si totiž měli co odvézt. Nikdy mi neuniklo, když se ty dvě ztratily někam za roh. Bylo mi jasné, že Bára loudí peníze.

Kdy už ta tvoje ségra vyroste a bude samostatná? Víš o tom, že to není tvoje povinnost ji živit,“ řekl jsem naštvaně, sotva odjeli. „Ona nikoho jiného nemá, vždyť to víš. Co umřeli rodiče, cítím povinnost se o ni postarat. Tak toho nech a měj pro to pochopení.“ odbyla mě. Byla tak hodná, až byla hloupá.

To nejhorší ale mělo teprve přijít. Marie se jeden týden chovala velmi podivně. Jako by mi chtěla něco říct, ale nevěděla, jak na to. Až do toho nakonec šla. „Volala mi Bára. Potřebovala by půjčit větší částku peněz,“ prozradila mi. „A kolik by si sestřička představovala tentokrát?“ otázal jsem se. Marie se nadechla a řekla sumu, ze které na mě šly mdloby.

Peníze nevrací a slehla se po ní zem

Já s tím nesouhlasím. To už bys jí půjčovala i moje peníze. Ona ti to nikdy nevrátí. Už toho mám dost, jak tě zneužívá. Měla bys konečně říct ne. Však ona se o sebe postará, uvidíš,“ vybalil jsem na Marii na rovinu. Ta se rozplakala a prosila mě, že je to určitě naposledy. Prý si chtějí koupit nový nábytek do bytu a udělat částečnou rekonstrukci. Tak dlouho mě prosila, až jsem podlehl.

Za pár dní jí Marie jela předat peníze. První, na co jsem se zeptal, bylo, zda mezi sebou sepsaly alespoň nějakou smlouvu.  „Co blbneš, je to sestra, žádná smlouva není potřeba,“ zaskočila mě. Jak si myslíte, že to dopadlo? Je to přes půl roku, co si Bára peníze vzala. Poslala zatím tři domluvené splátky a pak se po ní slehla zem. Marie se zhroutila. Skutečně věřila, že jí to Bára vrátí. Snad už si dá pozor.

Text byl zpracován na základě skutečného příběhu, fotografie je jen ilustrační. Máte podobnou zkušenost? Svěřte se nám se svým příběhem, napište na redakce@lifee.cz.

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články