Jirka (30): Půjčil jsem své matce peníze, jenže mě podvedla. Potřebuji je zpátky a nevím, jak z toho ven

muž
Zdroj: Unsplash.com

Pan Jirka nám zaslal příběh o tom, jak i v rámci rodiny je lehké narazit. V dobré víře půjčil své matce peníze, která je potřebovala na nové auto. Když nadešel čas vracení, matka mu oznámila, že se nic vracet nebude, protože ho dlouho živila. Jak Jirka celou situaci vyřešil?

Šárka Žižková
Šárka Žižková 29. 08. 2020 07:30

Se svojí matkou Boženou mám dobrý vztah, už jako malý kluk jsem tíhl spíš k ní než k otci. Matka pro mě dělala první poslední a milovala mě. Proto když mě teď v dospělosti požádala, abych jí půjčil peníze, že je do půl roku vrátí, neváhal jsem. Rozbilo se jí totiž auto a chtěla si koupit jiné.

Kamarádka prozradila, co asi neměla

S manželkou Radkou máme každý svůj účet a jeden, kam si peníze odkládáme na horší časy. Takže když mě matka požádala, abych jí půjčil sto padesát tisíc, že je do půl roka vrátí, nebyl to problém. Přijela se s autem hned pochlubit a moc mi děkovala. Je to matka, co bych pro ni neudělal, dlužil jsem jí to za ty roky, kdy se o mě starala skoro sama.

Asi za půl roku jsem si vzpomněl, že bych se měl matky zeptat, jak to vypadá s penězi, protože jsme měli v plánu rekonstrukci kuchyně. Řekla, že s tím počítá, ale ať jí dám ještě měsíc.

Proč ne, říkal jsem si, měsíc nehraje roli. Jenže pak přišla Radka s tím, že potkala známou, která je kamarádka mé matky, a prý spolu jedou do Thajska a kde na to máma vzala. Byla to novinka i pro mě, protože se máma o žádné dovolené nezmínila. Jel jsem za ní domů zjistit, jak to vlastně je.

Podvedla mě vlastní matka

Podle věcí v bytě bylo jasné, že máma už pomalu balí. Ptal jsem se, kdy mi to chtěla říct, že letí pryč, a hlavně, kde na to vzala, když nám ještě dluží peníze. Odsekla, že nad tím přemýšlela a že se rozhodla, že mi peníze nevrátí, protože se o mě celý život starala sama, táta jí peníze nedával a ona táhla finančně všechno sama. Tak teď to chce prý zpět.

Stál jsem a nestačil se divit tomu, co jsem právě slyšel. Vysvětlil jsem jí, že tyto peníze jsme si šetřili s Radkou spolu, že nejsou jenom moje. To už ji vůbec nezajímalo a dokonce mi připomněla, že na to nemám jediný důkaz, že jsem jí je dal. Což byla pravda, nepovažoval jsem to za nutné, vzhledem k tomu, že jsem je půjčoval vlastní matce. Odešel jsem tedy s prázdnou a jen jsem přemýšlel, jak to řeknu své ženě, která stejně jako já, mé matce důvěřovala.

Radku jsem si bral proto, že jí miluji a je to velmi chápající žena. Hodně jsem se bál její reakce, ale zbytečně. Naopak mě ještě politovala, že mě matka takto nehorázně podvedla.

S mámou už skoro půl roku nemluvíme, Radka je těhotná a jak se zdá, babičku bude mít jen jednu.

Text byl zpracován na základě skutečného příběhu, fotografie je jen ilustrační. Máte podobnou zkušenost? Svěřte se nám se svým příběhem, napište na redakce@lifee.cz.

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Související články

Další články