Jaroslav Hašek se před druhou svatbou nerozvedl. Nová manželka ale vydržela všechno, byla totiž z Ruska

Jaroslav Hašek později trpěl obezitou a to jeho zdravotnímu stavu rozhodně nepřidalo. Zemřel v pouhých 39 letech
Zdroj: Wikimedia Commons, Public domain
Jaroslav Hašek se svojí první manželkou Jarmilou a se synem Richardem. Ten si ale otce příliš neužil. Rodiče Jarmily svoji dceru nechtěli dát Haškovi, on se však rozhodl, že si sňatek prosadí. Nějakou dobu se také snažil chovat se „slušně“, jenže pravou povahu člověk nikdy nemůže zapřít na dlouho.Jarmila Mayerová milovala Jaroslava natolik, že si ho vzala i přes nesouhlas rodičů. Ti dobře věděli, co bude jejich dceru s Haškem čekat.Jaroslav Hašek odešel bojovat do první světové války a z Ruska si přivezl svoji druhou ženu Šuru.Jaroslav Hašek se v Rusku podruhé oženil, aniž by se předtím rozvedl. Druhá manželka Šura ale po příjezdu do Československa svoji roli zvládla. S Haškem zůstala přes všechny problémy až do jeho smrti.+ 2 fotky+ 3 fotky

Spisovatele Jaroslava Haška zná každý Čech. A nejen Čech, vždyť jeho nejslavnější dílo popisující Švejkovy historky bylo přeloženo do bezmála šedesáti jazyků. A to i přesto, že jde o humor ryze český. Stejně jako byly neobvyklé osudy slavného vojáka, byl opravdu zvláštní i život jeho stvořitele. Jak žil Jaroslav Hašek, který se narodil 30. dubna 1883?

Zdeňka Nezbedová
Zdeňka Nezbedová 30. 04. 2021 08:00

I když tak Haškův pozdější život vůbec nevypadal, pocházel z učitelské a silně nábožensky založené rodiny. Otec Josef se ale i přes veškeré svoje životní zásady brzy doslova upil k smrti. Donutily jej k tomu nesnesitelné bolesti způsobené rakovinou. Zanechal po sobě manželku a tři děti. Bez živitele se rodina propadla do chudoby a nezbývalo nic jiného než se stěhovat z místa na místo. Navíc se brzy ukázalo, že je malý Jaroslav nemocný, trpěl mimo jiné i srdečními problémy, a tak žil hlavně u dědečka na venkově.

Vysloužilý námořník Němeček

Když bylo Jaroslavovi jedenáct let, do sousedství se nastěhoval bývalý námořník Němeček, zcestovalý muž, který měl se životem skutečně hodně zkušeností. Věděl, jak to chodí ve světě, a dokázal si důvěřivého chlapce rychle získat. Hašek pro něj prý dokonce doma kradl peníze z už tak víc než napjatého rozpočtu, jindy se s ním dělil o svůj výdělek z drobných pomocných prací pro faráře. Za to ho Němeček uváděl do „skutečného života”. Co si pod tím můžeme představit? Bohužel hospody, alkohol, a dokonce i zasvěcení do intimního života. Dnes bychom tomu jistě říkali ohrožování mravní výchovy, nebo dokonce zneužívání. Jaroslavu Haškovi bylo jen o málo víc než jedenáct let. Vždyť ho to také na dlouho poznamenalo, a dokonce se určitou dobu mluvilo i o jeho možné homosexualitě.

Nevhodný ženich

Nebyla to ale homosexualita jako spíš pozůstatky nepříjemného zážitku, když Němeček před mladým klukem schválně souložil se svou přítelkyní. Později se ale Haškův vztah k ženám napravil, a tak se mohl oženit. Jeho první ženou se stala Jarmila – za svobodna Mayerová. I když si dva mladí lidé cestu k sobě našli brzy, Jarmilini rodiče z jejich vztahu rozhodně nebyli nadšeni a dobře tušili proč. Mladý Hašek měl tou dobou za sebou „putování” po různých středních školách, protože jeho povaha a odbojnost se se studiem příliš neslučovaly. Navíc byl zatčen za znesvěcení vlajky a to byla pro Mayerovy poslední kapka. Jarmilu poslali na venkov a lásce měl být konec.

Snaha tu byla...

Jenže Jaroslav Hašek Jarmilu doopravdy miloval (a navíc dobře věděl, že by se hodilo přiženit se do bohaté rodiny) a rozhodl se, že se napraví. Muselo to pro něj být hodně složité. Přestal se míchat do politiky, pracoval v časopisech Ženský obzor a později i ve Světě zvířat. Jenže šéfredaktorovi druhého zmiňovaného magazínu se nelíbilo, že ve svých článcích nepopisoval reálná, ale smyšlená zvířata. To jednoduše dobrou pověst časopisu dělat nemohlo. I tak ale Haškovo úsilí zvítězilo a v roce 1910 si svoji Jarmilu vzal za ženu. Dokonce se kvůli sňatku vrátil do církve, z níž dříve vystoupil. Pro Jarmilu to ale velkou výhru nepředstavovalo. Přibližně po roce byla zpátky u rodičů a její manžel na psychiatrii kvůli pokusu o sebevraždu.

Dlouhá cesta pro kočárek

Jaroslav Hašek byl jednoduše svůj a nepolepšitelný. Dokázal to ve chvíli, kdy se manželům narodil syn Richard. Novopečený tatínek se vydal shánět kočárek, ale místo do obchodu s dětskými potřebami chodil od hospody k hospodě. Snad v radosti, že se mu narodil syn, nicméně jeho pouť za kočárkem trvala tak dlouho, že po návratu domů našel byt prázdný. Jarmila i s novorozeným Richardem byli pryč a jejich manželství prakticky skončilo, i když se Haškovi nikdy nerozvedli. A v tom byl právě problém…

Bigamie? Pro Haška žádný problém

Další léta zavedla budoucího slavného spisovatele do války na ruskou frontu a tady potkal novou lásku – Alexandru Grigorjevnu Lvovovou. V Rusku nikdo nevěděl, že je Hašek už jednou ženatý, a tak nebyl velký problém, aby si Alexandru vzal. Svatba byla v Jekatěrinburgu a novomanželé se později vydali do Československa. Hašek se z války domů vracel jako bigamista. Šura, jak své manželce říkal, se jistě velmi divila, když až v manželově rodišti zjistila, že je docela jiný, než jaký se jí zdál. Vrátil se k pití a flámům a domů se vracel až k ránu, nebo také vůbec ne.

Statečná ruská žena

Jenže Šura byla zvyklá na ledacos a hned tak něco ji neohromilo. Ani všechny překážky, které se jí stavěly do cesty, přes zjištění, že žije s už jednou ženatým a stále nerozvedeným mužem, ani jeho zálety ji nepřiměly k opuštění muže, kterého si vybrala. Zůstala po jeho boku až do Haškových posledních těžkých dní. Zemřel 3. ledna 1923 nad rozepsaným románem o Josefu Švejkovi

Zdroje informací: 

Wikipedia.org: Jaroslav Hašek

Český rozhlas: Kdo byl Jaroslav Hašek? 

Český rozhlas Plus: Jaroslav Hašek – buřič, mystifikátor a „otec“ dobrého vojáka Švejka

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články