Nejkrásnější sebevražda všech dob: Smrt Evelyn McHale je stále záhadou

Nejkrásnější sebevražda všech dob: Smrt Evelyn McHale je stále záhadou
Zdroj: Wikimedia Commons, Public Domain

Evelyn McHale měla jen jedno přání – nechtěla, aby její tělo po smrti někdo viděl. Rodina si ji měla pamatovat takovou, jakou byla za života. Jenže náhoda zařídila, že po skoku z 86. patra Empire State Building skončila Evelyn v přímo umělecky aranžované poloze...

Kamil Šivák
Kamil Šivák 26. 03. 2021 13:00

Tohle asi Evelyn nechtěla. Čtyři minuty poté, co její tělo dopadlo na limuzínu patřící OSN, si ji vyfotil student Robert Wiles, který pohotově udělal jednu z nejslavnějších fotografií 20. století. Ne nadarmo se jí přezdívá nejkrásnější sebevražda všech dob.

Nejkrásnější sebevražda 

Při pohledu na fotografii mrtvé Evelyn, která byla pořízená 1. května 1947, se může zdát, že jde o umělecké dílo. Žena ležící na pomačkané střeše auta má cudně překřížené bosé nohy a rukou v rukavici svírá perlový náhrdelník. Odpočívá? Opak je pravdou, jde o skutečné neštěstí. Poté, co časopis Time nazve záběr nejkrásnější sebevraždou všech dob, obletí celý svět.

 

Zobrazit příspěvek na Instagramu

 

Příspěvek sdílený delete_end (@delete_end007)

Kdo byla Evelyn McHale? 

O životě Evelyn se toho moc neví. Narodila se v Berkeley v Kalifornii a měla osm sourozenců. V roce 1930 se po rozvodu rodičů všechny děti přestěhovaly do New Yorku, kde žily s otcem. Po maturitě se Evelyn stala členkou ženského armádního sboru, později žila v Baldwinu, kde sdílela domácnost s bratrem a švagrovou.  

Pracovala jako účetní v Kitab Engraving Company na Manhattanu, kde se seznámila se svým snoubencem Barrym Rhodesem, bývalým armádním letcem. Jejich vztah se vyvíjel více než dobře, v červnu roku 1947 se měli vzít. Bohužel k tomu nikdy nedošlo. Měsíc před termínem vyšla Evelyn na vyhlídkovou plošinu Empire State Building, svlékla si kabát, převěsila ho přes zábradlí, napsala krátký vzkaz a skočila. Nikdo tomu nedokázal zabránit, ostraha byla vzdálená asi tři metry...

Záhadný vzkaz mrtvé ženy

Ze vzkazu na rozloučenou nebylo vůbec jasné, proč se k takovému zoufalému kroku odhodlala. „Nechci, aby někdo z mé rodiny viděl mou mrtvolu, zařiďte kremaci. Můj snoubenec mne požádal o ruku. Nemyslím si však, že bych mohla být dobrou manželkou. Vyřiďte mu, že se beze mne bude mít lépe. A otci, že jsem po matce zdědila příliš mnoho genů.”  

 

Zobrazit příspěvek na Instagramu

 

Příspěvek sdílený Fatos históricos (@historicos.f)

Co tím myslela? Zdědila po matce nějaké vážné psychické problémy? Anebo šlo ještě o něco jiného? Její případ zůstává dodnes nevyřešen. Žádosti uvedené ve vzkazu bylo však vyhověno. Po kremaci byla pohřbena bez jakéhokoliv obřadu.

Její vzpomínka ale přetrvala dlouhé dekády. „Jde o nesmírně krásný snímek,” řekl Ben Cosgrove z časopisu Time. „Vypadá tam jako by jen odpočívala nebo snila o svém snoubenci...” 

Zdroje informací:

Wikipedia.org: Evelyn McHale

Allthatinteresting.com: The Tragic Story of Evelyn McHale And The Most Beautiful Suicide 

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Související články

Další články