Smrtící seriál Proč? 13x proto: Měsíc po uvedení vzrostl počet sebevražd neuvěřitelným tempem

Smrtící seriál Proč? 13x proto: Měsíc po uvedení vzrostl počet sebevražd neuvěřitelným tempem
Zdroj: se souhlasem Netflix
Seriál od Netflixu s názvem Proč? 13x proto se věnuje tomu, jak daleko může zajít šikana. Co donutí mladého člověka vzít si život? A lze tomu nějak zabránit?Tvůrci seriálu vytvořili hlavním postavám autentické instagramové účty.Katherine Langford si během natáčení pořídila klavír. Hrou na něj se snažila zrelaxovat a uklidnit. Spousta herců se nejdříve setkala s psychology, kteří jim pomohli pochopit jejich postavy.+ 3 fotky+ 4 fotky

V době covidové se prezenční výuka stává jen jakousi ozvěnou dávné minulosti. Při sledování seriálu Proč? 13x proto ale člověka napadá, zda to není vlastně dobře. Střední škola je v něm nepřátelské území, kde mohou přežít jen ti nejsilnější...

Kamil Šivák
Kamil Šivák 02. 03. 2021 16:00

Středoškolačka Hannah Baker je od začátku terčem šikany. Nejprve na veřejnost proniknou její intimní fotky, o jejichž existenci nemá tušení. Později se od ní začnou odvracet lidé, které doposud považovala za své přátele. Několikrát přemýšlí nad tím, že by požádala o pomoc dospělého člověka, pokaždé však ztratí odvahu. Nakonec se rozhodne pro to nejhorší možné řešení – sebevraždu. Důvody svého rozhodnutí shrne v působivém odkazu. Na všechny čtyři řady seriálu Proč? 13x proto se můžete podívat na Netflixu.

Beznaděj a znásilnění

Během premiéry druhé řady seriálu se rozhořela vášnivá debata o tom, zda by se neměla z finálové epizody vypustit scéna se sexuálním násilím. Spolužáka hlavního hrdiny Tylera znásilní násadou od smetáku několik členů fotbalového týmu. Proto se rozhodne pomstít a jít na školní ples vyzbrojen automatickou puškou. Naštěstí mu to jeho kamarádi včas vymluví.

S tím nesouhlasila rodičovská rada pro televizní vysílání, která už dříve požadovala úplné zrušení seriálu. Její prezident Tim Winter řekl: „Tuto scénu považujeme za zbytečně brutální. Druhá řada seriálu je ještě mnohem horší než ta první. Pořad takového typu má dospívajícím poskytovat naději, a ne ji brát ukazováním toho, že se i po takové tragické události, jakou byla sebevražda Hannah, nic nezměnilo.” Tvůrce seriálu Brian Yorker se však proti jeho požadavku ohradil se slovy, že je naopak důležité točit takto syrové scény. Pak totiž existuje šance, že se mnoho lidí vžije do situace jednotlivých postav, a pokud to bude situace v jejich okolí vyžadovat, bude se snažit něco s tím udělat.

Epidemie sebevražd

A možná měl pravdu, jen to chce čas a pochopení. Deník Lidové noviny podotýká, že podle údajů publikovaných v odborném periodiku Journal of the American Academy of Child and Adolescent Psychiatry vzrostl v dubnu 2017, tedy měsíc po uvedení seriálu, počet sebevražd dětí ve věku 10–17 let o 28,9 %. Šlo o nejvyšší číslo za posledních pět let. Jenže podle výzkumu Pensylvánské univerzity, která se zaměřila na vyšší věkovou skupinu (18–29 let), zase lidé, kteří viděli druhou sérii, myslí na sebevraždu méně častěji než ti, co seriál nesledují vůbec.

Parodie na MeToo?

Když stane před soudem největší záporák seriálu Bryce a má se zodpovídat z toho, že svou kamarádku Jessicu znásilnil, dalo by se říci, že dostane jen velmi vágní trest. A to i přesto, že má před vynesením rozsudku Jessica proslov, v němž se snaží přítomným vysvětlit, jak se tehdy cítila a jak toto trauma ovlivnilo její život.

I když jde o zásadní scénu celého příběhu, stačilo málo a nikdo bychom ji neviděli. Producenti se totiž zprvu obávali toho, že by mohla být považována za parodii na hnutí MeToo, které sdružuje osoby, jež našly odvahu veřejně promluvit o znásilnění či sexuálním obtěžování. Pro zachování scény však hlasovala ženská část štábu, které se naopak líbilo, že Jessica nehovoří pouze za sebe, ale i za ostatní dívky v jejím věku, jež se mohou na školách stát obětí sexuální šikany.

Je libo štěňátko?

Do třetice všeho dobrého, takže na konec něco pozitivního. Protože se museli herci popasovat s mnoha emočně vypjatými situacemi, v zákulisí na ně čekalo malé překvapení. Kdo chtěl, mohl se v rámci canisterapie pomazlit s několika štěňátky. Je totiž vědecky prokázáno, že kontakt se psem pomáhá lidem trpícím psychickým vypětím, depresí a pocitem osamění.

Zdroje informací:

Netflix: 13 reasons why

Cosmopolitan: 21 facts you probably didn’t know about 13 reasons why

Lidovky.cz: Seriál zabíjel děti. Podle vědců stojí ‚13 důvodů proč‘ za dramatickým nárůstem sebevražd

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články