Kamila (38): Půjčila jsem sestře sto tisíc. Nestačím se divit, jak se k tomu po letech postavila

Kamila (38): Půjčila jsem sestře sto tisíc. Nestačím se divit, jak se k tomu po letech postavila
Zdroj: Freepik

Kamila před lety půjčila své sestře Míše sto tisíc. Bylo to čistě na dobré slovo. Po letech se Kamila ocitla v situaci, kdy potřebovala, aby jí sestra dluh začala splácet. Když ji o to požádala, Míša to celé popřela. Zničila tím víc, než si myslí.

Šárka Žižková
Šárka Žižková 16. 02. 2022 07:00

Peníze dokážou v mnoha ohledech pomoci, ale bohužel i uškodit. Já před lety v dobré víře půjčila své sestře Míše (33) sto tisíc. Byla v nouzi a já mohla pomoci. Dnes, když ty peníze sama potřebuji, Míša tvrdí, že se nic takového nestalo.

Na dobré slovo jsem sestře půjčila sto tisíc

Vždycky jsem měla pocit, že se o svoji mladší sestřičku musím starat. Oproti mně byla vždycky zranitelnější. Když jsme byly malé, držela jsem nad ní ochranou ruku. Chodily jsme na stejnou základní školu. Jakmile se ke mně doneslo, že má potíže, už jsem jí stála za zády a bránila ji. Dlouho jsem si myslela, že máme skvělý vztah.

V dospělosti jsme si zažily své. Předčasně nám zemřela máma. O to víc jsem měla potřebu Míšu chránit. Občas dělala nerozvážná rozhodnutí, kterých později litovala. Jednou, to zrovna s přítelem kupovali dům, potřebovala půjčit peníze. ,,Jde o sto tisíc, až je budu mít, vrátím ti to,“ prosila mě tehdy. Já ty peníze měla a mohla jí je půjčit.

Ani ve snu mě nenapadlo sepisovat nějakou smlouvu. Říkala jsem si, vždyť jsme sestry, věříme si. Tenkrát jsem ty peníze měla doma, takže je stačilo vzít a donést Míše. Ta mi líbala ruce a slibovala, že mi to vrátí. ,,Já je teď nepotřebuji, tak se tím nestresuj,“ chlácholila jsem ji. Vše jim vyšlo a dnes už s manželem Tomášem mají dům.

Požádala jsem sestru, aby mi splatila část dluhu

Roky plynuly a Míša mi zatím nevrátila ani korunu. Občas mě překvapilo, když mi řekla, co si pořídila nebo na jaké dovolené byli. Nechtěla jsem se ptát, kde na to vzala, zvlášť když mi dluží, ale hlavou mi to vrtalo. Později jsem se sama ocitla v situaci, kdy jsem nutně potřebovala, aby mi Míša dluh splatila. Pro začátek mi stačilo alespoň čtyřicet tisíc.

,,Míšo, potřebuji, abys mi vrátila část peněz, co jsem ti půjčila,“ požádala jsem ji. Míša na mě zůstala zírat. ,,O čem to mluvíš?“ dělala hloupou. ,,Půjčila jsem ti sto tisíc, pamatuješ? Jsem teď v tísni a hodilo by se mi, kdybys mi část dluhu splatila,“ pokračovala jsem. ,,To se pleteš. Žádné peníze jsi mi nepůjčila, nebo máš na to nějaký papír?“ odvětila a já pochopila, že jsem narazila.

,,To snad nemyslíš vážně, že to teď popřeš? Pomohla jsem ti a teď je čas, abys mi to oplatila,“ šla jsem si za svým. Míša ale zarytě tvrdí, že jsem jí nikdy žádné peníze nedala. Byl to pro mě šok. Já si to totiž pamatuji velmi dobře. I to, jak mi děkovala a slibovala, že mi to jednou vrátí. Bohužel papír na to nemám. Skutečně jí to nemám jak dokázat.

Sestra půjčku popřela, čímž rozbila náš vztah

S prosbou o pomoc jsem se tedy obrátila na našeho otce. Jemu jsem o penězích mezi mnou a Míšou neřekla. Nechci mu dělat starosti, ale mám vztek. Nějaký čas jsem se usilovně snažila z Míši peníze dostat, ale ona půjčku stále popírá. Nezbylo mi tedy nic jiného, než ji vyškrtnout ze svého života.

Možná mi ani tak nejde o ty peníze. Ty byly, jsou a budou. Ona ale tím, co udělala, pošlapala náš vztah takovým způsobem, že není šance to vzít zpět a vše urovnat. Je mi z toho smutno. Že přijdu o sestru zrovna tímto způsobem? To by mě ani ve snu nenapadlo.

Další příběhy ze života →

Text byl zpracován na základě skutečného příběhu, fotografie je jen ilustrační. Máte podobnou zkušenost? Svěřte se nám se svým příběhem, napište na redakce@lifee.cz.

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články