Magda (35): Dcera zjistila, že Ježíšek neexistuje a vynadala mi. Myslím, že nás čekají perné Vánoce

Magda (35): Dcera zjistila, že Ježíšek neexistuje a vynadala mi. Myslím, že nás čekají perné Vánoce
Zdroj: Freepik

Magda dlouho řešila s manželem, kdy dceři Jitce říct, že Ježíšek neexistuje. Shodli se, že tomu nechají volný průběh. Jitka to nedávno zjistila ve škole a pořádně ji to pobouřilo. Rodiče nazvala zrádci a odmítá slavit letošní Vánoce. Magda teď vymýšlí, jak z toho ven.

Šárka Žižková
Šárka Žižková 05. 11. 2022 13:00

S manželem Vláďou (38) jsme se nedokázali shodnout, kdy je ten správný čas říct dítěti, že Ježíšek neexistuje. Nechali jsme tomu volný průběh. Naše dcera Jitka (7) to teď zjistila ve škole a nenesla to zrovna dobře. Řekla nám, že jsme zrádci. Dokonce odmítá slavit Vánoce. Tak jsem zvědavá, jak to u nás letos celé proběhne.

Díky dětem jsem začala mít ráda Vánoce

Sama si moc dobře nevybavuji, v kolika letech jsem se dozvěděla tu krutou pravdu o Ježíškovi. Jen si vzpomínám, že jsem toho po čase zneužívala a rovnou rodičům říkala, co chci najít pod vánočním stromečkem. Troufám si říct, že to tak dělalo každé dítě.

Teď jsem ale na té druhé straně. Jsem matkou sedmileté Jitky a čtyřletého Adama. Vždycky jsme si dávali měsíc před Vánoci pozor na to, jak mluvíme o dárcích a Ježíškovi. Také rodina měla jasné pokyny, jak se na téma Vánoc a dárků bavit.

Musím říct, že i když já osobně jsem Vánoce dlouho moc nemusela, s dětmi se to změnilo. Neskutečně mě naplňuje, jak jsou natěšené a plné očekávání, co asi dostanou. Pár dnů před Vánoci jsou jako andělíčkové a poslouchají na slovo. Na Štědrý den nemohou dospat a už od rána poletují po domě. Oba totiž ještě loni věřili, že dárky nosí Ježíšek.

Dcera zjistila, že Ježíšek neexistuje

Jitka je ve druhé třídě a my s Vláďou začali řešit, kdy je ten vhodný čas říct jí, kdo ve skutečnosti nosí dárky. Shodnout jsme se na tom však nedokázali. Já nesouhlasila s tím, aby se jí to řeklo natvrdo. Manžel zase nechtěl chodit kolem horké kaše a vymýšlet další alternativy. Třeba to, že rodiče Ježíškovi občas pomáhají.

A tak nám nezbylo nic jiného, než tomu nechat volný průběh. A letos se to dozvěděla od svých spolužáků. Před pár dny přišla domů pořádně nasupená. Zavřela se do pokoje a s nikým nechtěla mluvit. Já měla strach, zda jí třeba ve škole někdo neublížil, a tak jsem se dožadovala vysvětlení. „Nech mě. Jsi lhářka," ječela přes dveře.

Na to jsem musela reagovat vstupem do pokoje. „Lhářka? Není to trochu přes čáru? Co se stalo?" snažila jsem se udržet nervy na uzdě. „Jste oba lháři. Já už to vím!" řekla bez dalšího vysvětlení. „Co víš? Musíš mi to trochu vysvětlit," požádala jsem ji. „Lhali jste mi. Ježíšek neexistuje! A já tomu tolik věřila," křičela hystericky.

Dcera se rozhodla sabotovat Vánoce

Mě v tu chvíli polilo horko. „Jíťo, počkej," chtěla jsem ji utišit. „Já nechci slyšet další lži," zastavila mě. „Já už Vánoce slavit nechci. A bráchovi to taky řeknu, abyste věděli," chrlila dál svůj vztek. Snažila jsem se dceři vysvětlit, jak to je a že si tím prošel každý. Nějak to ale nefunguje. Ukázala mi spoustu obrázků, na kterých malovala, jak si Ježíška představuje. A všechny ty dopisy, co pro něj má.

Bylo mi z toho úzko. Najednou nebylo slov. Jitka mi dala jasně najevo, že pod stromečkem nic nechce. Rozhodla se sabotovat Vánoce. A ještě to chce říct bráchovi. Zatím drží jazyk za zuby, ale jak ji znám, chystá něco velikého. Jak jsem se na letošní Vánoce těšila, tak teď se jich doopravdy bojím. Myslím, že nám je Jitka chce pokazit, aby se sama necítila tak zklamaně. Doufám, že to s ní do svátků stihneme urovnat.

Další příběhy ze života →

Text byl zpracován na základě skutečného příběhu, fotografie je jen ilustrační. Máte podobnou zkušenost? Svěřte se nám se svým příběhem, napište na redakce@lifee.cz.

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články