Anna (34): Jako dítě jsem nikdy nezažila pořádné Vánoce. Užívám si je až teď, když mám vlastní rodinu

Anna (34): Jako dítě jsem nikdy nezažila pořádné Vánoce. Užívám si je až teď, když mám vlastní rodinu
Zdroj: Freepik

Když byla Anna dítě, nikdy nezažila klidné a pohodové Vánoce. Teď je dospělá a má vlastní rodinu, takže si to vynahrazuje. Na rozdíl od svých rodičů dělá všechno s dětmi, společně zdobí stromeček a pečou. Doma vládne klid a pohoda. Anna miluje vánoční čas, protože až teď pořádně zažívá jeho pravý význam.

Šárka Žižková
Šárka Žižková 10. 12. 2022 10:00

Z dětství nemám na Vánoce dobré vzpomínky. Naši neuměli vytvořit tu správnou vánoční atmosféru. Máma byla v jednom kuse nervózní a táta se rád napil. Jako dítě jsem nikdy nezažila klidné a šťastné Vánoce. Věděla jsem, že až jednou budu mít vlastní rodinu, budu chtít Vánoce s opravdu velikým V.

Naši neuměli navodit vánoční atmosféru

I když rodiče tvrdili, že se na Vánoce těší, vždycky je zkazili. S mámou nebyla řeč už týden před Štědrým dnem. Byla nervózní, po všech jen křičela. Lítala s hadrem po baráku a bědovala, že nic nestíhá. My s bráchou Mirkem (28) jsme poslouchali jen samé rozkazy a povely. Na typické vánoční zvyky se u nás z vysoka dlabalo.

Nějaký adventní věnec? Svíčky za okno? To neexistovalo. Na vyrábění věnce máma neměla čas a nikdo nechtěl přidělat blikačky na okno. Máma chtěla mít uklizeno, napečeno a říkala tomu Vánoce. Táta v tom zase viděl jasnou příležitost proležet pár dní s láhví piva u televize. Dalo by se říct, že jsem kvůli rodičům začala Vánoce nesnášet.

Křik a hádky byly nejčastější prvky našich Vánoc. V určitém věku už jsem se přestala těšit na rozbalování dárků. Protože i to s sebou neslo nervózní náladu. Máma kolem nás sbírala papír a nadávala, kolik je z toho nepořádku. Ze všeho nejvíc se těšila, až nás s Mirkem zažene do postele a bude mít klid.

Pro svoji rodinu chci krásné Vánoce

Nejvíc mě mrzelo, když jsem od spolužáků poslouchala, co dělali během Vánoc. Někteří společně s rodiči zdobili vánoční stromeček, pekli cukroví a věšeli jmelí. Nás máma nikdy k ničemu nepustila. Tvrdila, že jsme nemehla a bude jistější, když si to udělá sama. Po všech těch smutných Vánocích by si jeden myslel, že na ně zanevřu.

Sotva jsem se od našich odstěhovala a založila rodinu, věděla jsem, že Vánoce budou tím nejkrásnějším časem. Jakmile dcery Nikola (8) a Sandra (6) povyrostly, dělaly všechno se mnou. Vykrajovaly perníčky, zdobily stromeček a pod mým dozorem zapalovaly svíčky na vlastnoručně vyrobeném věnci. Nějaký přehnaný úklid mě nechává chladnou. Uklízím celoročně, takže není třeba žádné velké manévry.

Praktikujeme pár vánočních zvyků. Například během štědrovečerní večeře každý z nás pozře kousek okoralého chleba. Tím se přivolává štěstí. Ze všeho nejraději mám to, když se s dětmi a manželem sejdeme u jednoho stolu. Mluvíme spolu, těšíme se z toho, že se máme rádi. Nikdo nekřičí a není nervózní. Alkohol se u nás podává jen výjimečně.

Vánoční čas si užívám plnými doušky

Minulý rok jsem k nám pozvala i Mirka. Zprvu se bránil a tvrdil, že Vánoce kvůli našim nesnáší. Nakonec si to s námi užil a letos se na něj znovu těšíme. Máma s tátou si jedou stále v tom svém duchu nervozity a stresu. Nic se u nich nezměnilo. I oni dostali pozvání, ale odmítli. Nevadí. Já jsem s těmi, které miluji. A chci si to maximálně užít.

Není nad to, dívat se na nadšené výrazy svých dětí a spokojeného manžela. Vánoční čas miluji a věřím, že to, jak doma trávíme Vánoce, bude mít pozitivní vliv na holky. Až budou mít jednoho dne vlastní rodiny, budou vědět, že Vánoce jsou skutečně čas lásky, klidu a pohody v kruhu rodiny.

Další příběhy ze života →

Text byl zpracován na základě skutečného příběhu, fotografie je jen ilustrační. Máte podobnou zkušenost? Svěřte se nám se svým příběhem, napište na redakce@lifee.cz

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články