Martina (40): Letos nás čekaly smutné Vánoce bez dárků pro děti, ale nakonec se stal zázrak

Martina (40): Letos nás čekaly smutné Vánoce bez dárků pro děti, ale nakonec se stal zázrak
Zdroj: Freepik

Období Vánoc má být čas klidu a pohody. O tom si manželé Martina a Lukáš mohli nechat jenom zdát. Před rokem přišli o rodinný podnik, což změnilo jejich rodinný rozpočet. Ten je teď napnutý jako struna. Letos byla situace o to horší, protože neměli peníze na vánoční dárky pro děti. Nakonec se ale stal zázrak...

Šárka Žižková
Šárka Žižková 29. 11. 2022 13:00

Letos to mělo být vůbec poprvé, kdy děti neměly mít nic pod stromečkem. Vážně jsme se s manželem Lukášem (43) snažili něco ušetřit, ale nepodařilo se. Máme tolik výdajů, které jen tak tak pokrýváme. Na dárky už nám zkrátka nezbývalo. Pak přišla zcela nečekaná pomoc.

Manžel musel přestat podnikat

Naše děti jsou ve věku, kdy ještě věří na Ježíška. Adélce je čerstvých sedm let a stále věří, že když bude hodná, něco od Ježíška dostane. Mladší Vojta (5) je na tom stejně. Ten sice seká latinu až měsíc před Vánocemi, ale i tak by si určitě něco zasloužil. Letos naše děti měly mít skromné, lépe řečeno smutné Vánoce. Prostě na to nemáme peníze.

Lukáš roky vedl malý podnik, který mu ale vydělával. Vize byla taková, že ho časem převede na děti, které budou dál podnikat. Tento sen zbořila koronavirová pandemie. Během ní měl manžel dlouhé měsíce zavřeno. I když se po znovuotevření kšefty rozjely, na udržení podniku to nestačilo.

Po čase do něj musel začít strkat naše úspory. Na zaplacení provozu, zaměstnanců a materiálu. Věřil, že to dokáže celé znovu postavit na nohy. I když se vážně snažil a já vím, že ano, tak loni musel podnik zavřít. Firma se rozpadla a on si musel najít práci. Na rodinném rozpočtu to bylo znát rychleji, než jsem si myslela.

Žijeme od výplaty do výplaty

Z úspor nezbylo téměř nic a my začali žít od výplaty do výplaty. K placení toho nemáme zrovna málo. Vysokou splátku na hypotéku, stále splácíme rodinné auto. K tomu provoz celého domu, nákupy, účty za elektřinu a vodu. Každý z nás ví, jak těžké to dneska je. Během tohoto roku se nám asi dvakrát stalo, že nám do výplaty zbývalo pár tisíc.

Do toho přišlo ukončení fixace hypotéky a splátka vzrostla o šest tisíc korun. Až v tento moment jsme začali řešit, co dál. Vidina, že by měl jeden z nás přijít k penězům, vůbec nehrozí. Začali jsme si utahovat opasky a rušili zbytečné platby. Situace se o něco málo zlepšila, ale náš rodinný rozpočet je stále napnutý.

A teď, když se blíží Vánoce, nespíme ani jeden. Počítáme peníze tam a zpět, ale na dárky pro děti nevychází. Budeme rádi, když se složíme na vánoční stromeček a připravíme štědrovečerní večeři. Děti už dávají dohromady seznam pro Ježíška. Jsou tam hračky, které bychom za normálních okolností dokázali koupit. Ale letos to nešlo.

Neměli jsme peníze na vánoční dárky

Do Vánoc budeme přepočítávat každou korunu. Co nemusíme, to nekupujeme. Nemáme na vybranou. Mrzí mě to, protože je to možná poslední rok, kdy Adélka věří. A zažije zklamání... Zajímalo by mě, jak to dělá většina lidí. Berou si na Vánoce půjčky? Nebo vážně dokážou nějaké peníze ušetřit? Přála bych si na Vánoce vidět své děti šťastné.

A víte co? Vánoce jsou opravdu čas zázraků. Manželovi se ozval kamarád Petr s tím, že jeho známý, kterého bych asi neměla jmenovat, hledá zajímavé investiční příležitosti. Ten pán je opravdu bohatý podnikatel. A když se setkal s manželem, který mu vyložil osud své firmy a co všechno dělal, hned si plácli. Lukáš dostal nějaké peníze předem, teď obvolává bývalé zaměstnance, řeší tovar, prostory a znovu je plný energie a elánu. A my díky tomu budeme moct dětem udělat hezké Vánoce. Ne příliš bohaté, budeme se pro jistotu držet u země, ale pár dárků bude...

Další příběhy ze života →

Text byl zpracován na základě skutečného příběhu, fotografie je jen ilustrační. Máte podobnou zkušenost? Svěřte se nám se svým příběhem, napište na redakce@lifee.cz.

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články