Hanka (52): Syn chce přijít na Vánoce i se svým přítelem. Manžel ale neví, že je gay

Hanka (52): Syn chce přijít na Vánoce i se svým přítelem. Manžel ale neví, že je gay
Zdroj: Freepik

Hanka tušila, že její syn Michal je na kluky. Sám jí to potvrdil loni před Vánocemi. Doma raději mlčela, protože ví, jak se její manžel staví k homosexualitě. Letos ale Michal vyslovil přání, že by chtěl přijít na Vánoce domů i s přítelem. Hanka se bojí, jak to vezme manžel.

Šárka Žižková
Šárka Žižková 22. 12. 2022 10:00

O tom, že můj syn Michal (25) je homosexuál, vím zhruba rok. Ovšem podezření ohledně jeho sexuální orientace jsem měla už dávno. Loňské Vánoce strávil u přítele i s jeho rodinou. Letos chtějí přijít k nám. Můj manžel Radovan (55) ale neví o Michalově orientaci.

Tušila jsem, že syn je gay

Já proti gayům a lesbičkám nic nemám. Není to jejich dobrovolné rozhodnutí, že je přitahují stejná pohlaví. Nikdy jsem se na ně nedívala skrze prsty. Jen mě asi nenapadlo, že se to jednou bude týkat i mého dítěte. Podezření, že je můj syn gay, jsem pojala už před lety. Nikdy jsem ho neviděla s žádnou dívkou.

Mluvil jen o mužích a také s nimi trávil hodně času. I když jsem si myslela své, nikdy jsem mu přímou otázku nepoložila. Tajně jsem doufala, že se mýlím a celé je to jinak. Občas jsem se na to ptala manžela. Podle jeho reakce jsem hned poznala, že si nic takového nepřipouští. „Nestraš, to by nám tak ještě scházelo. Mít syna teplouše..." reagoval pokaždé trochu nejapně.

O Radovanovi jsem věděla, že homosexualitu neuznává. Bral to jako onemocnění hlavy, které by mělo být vymýceno. Ano, tak drsně se k tomu manžel staví. Zhruba před rokem a půl jsem zahlédla syna, jak jde po městě ruku v ruce se stejně starým mužem. Tehdy mi došlo, že jsem se nemýlila. A začala jsem se smiřovat s faktem, že můj syn je gay.

Syn se mi sám přiznal

Michal mi to potvrdil loni před Vánoci. Přišel za mnou a bez okolků mi řekl: „Mami, asi tušíš, že jsem jiný. Jsem na kluky a doufám, že to s tátou pochopíte.“ Pověděl mi pravdu přímo do očí. Snažila jsem se zakrýt jisté zklamání, které jsem z jeho sdělení měla. Dala jsem mu najevo, že mi to nevadí a moje city k němu to nikdy nezmění.

Tenkrát jsme se domluvili, že to tátovi ještě neřekneme. Michal si o tom chtěl rozhodnout sám a bál se, jak to táta vezme. Loňské Vánoce strávil Michal u přítele Robina (24). Jeho rodina věděla pravdu poměrně dlouho. Podle Michalových slov ho přijali mezi sebe. Já věděla, že u nás to tak lehké nebude.

Během roku nás Michal představil. Musela jsem uznat, že Robin je dobře vychovaný chlapec, který má našeho syna skutečně rád. Viděla jsem ho zhruba třikrát. Vadilo mi jen to, že manžel o ničem neví a musím vlastně lhát. Letos se to má celé rozlousknout. Michal se zeptal, zda by mohli přijít s Robinem na Vánoce k nám. Musím se přiznat, že jsem to nečekala.

Syn k nám přijde na Vánoce s i přítelem

„Chci, aby to táta věděl. Už mě nebaví to schovávání a lhaní," řekl své důvody. A já tomu naprosto rozumím. Musí to pro něj být těžké. Michal zavolal tátovi a oznámil mu, že na Vánoce s někým přijede. Nic víc mu do telefonu neřekl. Radovan u mě začal sondovat. A ty ji znáš? Víš, kdo to je? Já ani nevěděl, že s někým chodí," kladl otázku za otázkou.

A já mu nedokázala říct pravdu. Ta je na Michalovi. Musí se otci postavit a stát si za tím, kým je. I tak se ale bojím. Může se dost dobře stát, že to Radovan nepřijme a Michala za to odsoudí. Doufám, že nám pomůže nějaký ten vánoční zázrak. Jde o štěstí mého syna.

Další příběhy ze života →

Text byl zpracován na základě skutečného příběhu, fotografie je jen ilustrační. Máte podobnou zkušenost? Svěřte se nám se svým příběhem, napište na redakce@lifee.cz

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články