Vendula (55): Pořád nemůžu uvěřit tomu, že můj jediný syn je gay. Jak mi to mohl udělat?

Vendula (55): Pořád nemůžu uvěřit tomu, že můj jediný syn je gay. Jak mi to mohl udělat?
Zdroj: Unsplash

Vendula se vytouženého dítěte dočkala až po několika potratech. Pro Honzu chtěla jen to nejlepší. Roky ho piplala a vedla k dokonalosti. Cítila hrdost, protože byl skutečně výjimečný. Možná víc, než by chtěla. Honza je homosexuál a Vendula to nedokáže přijmout.

Šárka Žižková
Šárka Žižková 22. 04. 2022 07:00

Když jsem porodila mého jediného syna Honzu, vložila jsem do něj všechno. Prošla jsem si několika potraty, než jsem se ho dočkala. Chtěla jsem ho vypiplat k naprosté dokonalosti. Roky jsem si myslela, že se mi to i podařilo. Teď ale přišla studená sprcha. Honza se přiznal ke své sexuální orientaci. To mi sebralo veškeré iluze.

Náš syn byl výjimečný

Doktoři nazývali syna zázrakem. Po pěti potratech už nikdo nevěřil, že budu schopna donosit dítě. Proto asi není divu, že když se nám konečně narodilo dítě, chtěli jsme pro něj to nejlepší. Každý z nás chtěl dát synovi kus sebe. Manžel Josef se po jeho narození změnil k nepoznání. Honza nám zachránil manželství. Znovu jsme k sobě s Pepou našli cestu.

Začátky s uplakaným Honzíkem byly těžké. Byl dost nerudné dítě, prvních 5 měsíců nám pořádně zatopil. Dokázal řvát klidně celou noc. My s Pepou jsme ale byli trpěliví a utěšovali syna svojí láskou. Během několika měsíců se z Honzíka stal usměvavý koumák. Po nástupu do školky se ukázala jeho dětská moudrost.

Byl bystrý a velmi rychle se učil. Po nástupu do školy patřil mezi hvězdy. Učitelé nám naznačovali, že je výjimečně inteligentní. V páté třídě nastoupil na osmileté gymnázium, se kterým neměl nejmenší problém. Pocity, které jsme s Pepou prožívali, se ani nedají popsat. Byli jsme neuvěřitelně hrdí. Náš syn byl výjimečný!

Syn nejevil zájem o ženy

Po gymplu šel Honza na medicínu. To jsme si s Pepou bušili na hruď, že máme doma génia. Byla jsem tak zaslepená jeho úspěchy, že mi unikalo, že je Honza skutečně jiný. Chodil ven jen s chlapci. Nikdy se kolem něj nemotala žádná holka. Když došlo na téma žen, málem se celý osypal. Nenapadlo mě, v čem je problém.

Po studiích na vysoké škole se chytl v jedné klinice na chirurgii. Lidé o něm mluvili jako o muži se zlatými ručičkami. Roky plynuly a mě se začala do hlavy vkrádat myšlenka, jestli už není čas, aby Honza založil rodinu. Vím, že rodičovské otázky na založení rodiny děti nesnášejí, ale i tak jsem je synovi pokládala.

Vždycky se z toho snažil vybruslit. Tvrdil, že práce je na prvním místě a na rodinu nemá čas. I když jsem mu chtěla věřit, cítila jsem, že je za tím něco víc. Navíc ho Pepa podezřele bránil. „Tak na něj netlač. Je to jeho život," uklidňoval mě.

Syn je homosexuál

Když mi jednou Honza volal, že by přijel o víkendu na oběd, zaradovala jsem se. „Nepřijdu sám," naznačil. Za takovou informaci jsem byla ráda. Konečně někoho má, jásala jsem. Když v sobotu dopoledne přijel, zažila jsem šok a zklamání v jednom. Jeho milá nebyla milá, ale milý. Náš Honzík je totiž homosexuál. Nebyla jsem schopna podat jídlo na stůl. Slzy se mi hrnuly do očí a nešlo to zastavit.

A tak jsem spustila. „Jak jsi nám to mohl udělat? Proč? Proč musíš být jiný?" vylétly ze mě emoce. Honza s přítelem seděli a ani nedutali. „Mami, já za to nemůžu. Prostě to tak je. Zkus to pochopit. Ani pro mě to není lehké," vysvětloval mi Honza. Podle výrazu mého manžela jsem pochopila, že to celou tu dobu věděl. Nic neřekl. Nemohu se přes to přenést. Takhle to být nemělo. Hrdost a pýchu vystřídal vztek a stud. Je to pro mě obrovské zklamání.

Další příběhy ze života →

Text byl zpracován na základě skutečného příběhu, fotografie je jen ilustrační. Máte podobnou zkušenost? Svěřte se nám se svým příběhem, napište na redakce@lifee.cz

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články