Milostné hrátky na Divokém západě: Jed místo antikoncepce a homosexualita mezi kovboji

Milostné hrátky na Divokém západě: Jed místo antikoncepce a homosexualita mezi kovboji
Zdroj: Wikimedia Commons/Charles Marion Russell, Public domain

Když se řekne Divoký západ, většina z nás si vybaví různé druhy kriminálníků, neohrožené strážce zákona a spoustu vykřičených domů. Přesně tak. Milostné hrátky, ať už z lásky, nebo za peníze, byly nedílnou součástí této historické etapy. Existují pikantní fakta, která vás jistě překvapí.

Kamil Šivák
Kamil Šivák 11. 12. 2021 15:00

Život na hraně, bezdomovectví, a hlavně svoboda. I o tomhle byl Divoký západ. Každý si chtěl užít, a pokud možno nezávazně. Jak tak kupříkladu fungovaly nevěstince? A jaký druh antikoncepce byl považován za nejspolehlivější?

Muži v sobě

Homosexuální svazky byly mezi muži na Divokém západě zcela běžné. Nešlo o tabu. Mohl za to i nedostatek žen. Na sto dam tehdy připadalo 120 džentlmenů. Kdo nebyl alespoň bisexuální, mohl své touhy ukojit v řadě nevěstinců. Zajímavé ale je, že ač všichni vyznávali extrémně liberální přístup k životu, třeba orální sex byl považován za hodně velkou exotiku. Neholdovaly mu ani prostitutky, prý se tato praktika neslušela provádět s muži.

S tím šlo ale ruku v ruce riziko nechtěného těhotenství. Mnoho společnic se uchýlilo k požívání různých jedů, coby antikoncepce. Ty však značně zatěžovaly jejich organismus. Kondomy byly hodně drahé a do poloviny 19. století téměř nedostupné. Antikoncepční pilulka byla navíc vynalezena až v padesátých letech 20. století.

Jak se vyhnout “neštěstí”

Američané na Divokém západě používali hned několik metod na to, jak se vyhnout “neštěstí”. Prevence proti nechtěnému těhotenství zahrnovala vaginální čípky, pesary i injekční stříkačky s kyselým irigačním roztokem a antiseptickými spermicidy. Trh byl opravdu veliký, ale aby je nemohl nikdo nařknout z porušování zákona, protože v roce 1873 byla antikoncepce oficiálně zakázána, označovaly se tyto výrobky jako potřeby pro ženskou hygienu, tonika a dezinfekce.

Prostitutky byly jakousi stálicí westernových městeček. Některé veřejné domy byly tak luxusní, že se jejich majitelky mohly angažovat i v utváření místní společnosti. Cena za "výkon" se tehdy pohybovala v rozmezí 25 centů až 1 dolar. Dnes by to bylo víc jak dvacetinásobek. V té době to ale nebyly zanedbatelné peníze. Nevěstince se podílely na ekonomickém růstu města. Musely mít obchodní licenci, což také znamenalo odvádět daně.

Výnosný, ale nebezpečný byznys

Sex vydělával vždy. Mnoho prostitutek ale podlehlo pohlavním chorobám. Ty, které měly štěstí, se však dočkaly popularity, bohatství a respektu v komunitě. Kupříkladu Mattie Silks z Denveru si za tři měsíce vydělala 38 000 dolarů, což v současné době odpovídá zhruba milionu dolarů. A to jí bylo teprve devatenáct let.

A není divu. Scházeli se tam nebezpeční a zároveň bohatí lidé. Třeba Butch Cassidy a jeho parta. Sexuálními službami se na Divokém západě dalo hodně vydělat. Nejednou však šlo o holý život. Přežili jen ti, kteří se dokázali vypořádat s různými pochybnými existencemi, ochránit se před pohlavními chorobami a dodržet všechny zákony o podnikání.

Zdroje informací: 

Ciekawostkihistoryczne.pl: Seks na Dzikim Zachodzie

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Související články

Další články