Tibor (35): Své pravé já ukrývám i před nejlepšími kamarády. Vím, že by mě nepochopili

Tibor (35): Své pravé já ukrývám i před nejlepšími kamarády. Vím, že by mě nepochopili
Zdroj: Pexels

Přiznat, kdo doopravdy jste, je vždy velmi náročné. Je potřeba spousta odvahy a navíc jistota, že vás za to nikdo nebude odsuzovat. Tibor už několik desetiletí ukrývá své pravé i před nejlepšími kamarády. Zná je dost dobře na to, aby věděl, jak by přijali jeho sexuální orientaci.

Natálie Volfová
Natálie Volfová 04. 11. 2022 07:00

Jsem gay, vím to už od puberty. Nikdy jsem to nikomu neřekl. Nejenže nechci, aby se to vědělo, ale také vím, že by okolí mé přiznání nevzalo dobře. Především kamarádi by si mysleli, že jsem je zradil.

Patřím do skvělé party

Známe se již od střední školy a od té doby jsme nerozlučná parta. Já, David, Kryštof a Vojta. Dělali jsme spolu spoustu věcí. I když jsem šel studovat vysokou školu a oni hned nastoupili do práce, nerozešli jsme se. Každý pátek jsme chodili na pivo a probírali, co je nového u nás i ve světě.

Mám je opravdu velmi rád, s nimi se cítím uvolněně. A vím, že oni to mají podobně. Je pravda, že jednu z nejdůležitějších věcí o sobě jsem jim neřekl. A také nikdy neřeknu. Vím, že by moji orientaci nevzali dobře.

Kamarádi nesnáší gaye

Kolikrát jsem z jejich úst slyšel, jak nadávají na gaye, lesby a celou LGBTQ komunitu. „Nechápu, proč musí být v každém filmu někdo gay, lesba nebo nebinární. Vůbec téhle době nerozumím. Když se chci koukat na film, tak tyhle blbosti nechci vůbec řešit. Chci si užít film, ale teď je v každém tohle lobby. Podle mě to musí mít odněkud nařízené,” stěžoval si Vojta. „To máš pravdu, gayové jsou teď všude. Podle mě to vůbec neodpovídá realitě. Já například žádného gaye neznám,” přidal se David.

To je jen útržek z nedávného rozhovoru u piva. Ale vlastně to není nic nového, takto to kluci mají už od mládí. Je mi proto jasné, že se nikdy nesmí dozvědět pravdu.

Nechci přijít o kamarády

Bojím se, že by mě bez přemýšlení zavrhli. Řekli by, že to dělám jen proto, abych byl něčím zajímavý. A nebrali by mě vůbec vážně. Je mi smutno, že před nimi své pravé já ukrývám, ale doopravdy nemám na vybranou. Prostě o ně nechci přijít. I přes všechny jejich nedostatky je mám moc rád.

A proto jim už dvě desetiletí lžu. Zatím ani jednomu z nich nepřišlo divné, že nemám děti a nejsem ženatý. Spíš mi závidí, že jsem se nemusel vázat a mám krásný svobodný život, který oni nemají...

Další příběhy ze života →

Text byl zpracován na základě skutečného příběhu, fotografie je jen ilustrační. Máte podobnou zkušenost? Svěřte se nám se svým příběhem, napište na redakce@lifee.cz

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články