PORADNA: Mám podezření, že můj syn je gay. Neváhejte toto téma otevřít, nabádá koučka

PORADNA: Mám podezření, že můj syn je gay. Neváhejte toto téma otevřít, nabádá koučka
Zdroj: Se souhlasem Sylvie Mobagi

Homosexualita už není tolik tabuizovaná jako v minulosti, přesto otevřeně přiznat odlišnou orientaci nemusí být snadné. Zvlášť máte-li ji přiznat rodičům. Milující matky tak mají velkou šanci svým potomkům v tomto směru ulevit, pokud mají jisté podezření. Více se o tomto problému rozpovídala v dalším pokračování poradny zkušená koučka Sylvie Mobagi.

Tereza Švandová
Tereza Švandová 02. 08. 2022 11:30

Mnoho maminek váhá. Když mají podezření, že by jejich syn nebo dcera mohli být homosexuálně orientovaní, je záhodno toto téma otevřít, nebo počkat, až za nimi potomek s přiznáním přijde?

Co radí koučka Sylvie Mobagi?

Pokud maminku tato věc napadne, je vhodné to s potomkem probrat. Tím, že by o tom nemluvila a čekala, postaví se do pozice „koukám na tebe, sleduju tě, hledám odpověď“, a i když se bude snažit být „nenápadná“, dítě stejně dříve či později pozná, že na něj koukáte, a mohlo by to způsobit více nepříjemností, než byste chtěli.

U této otázky, stejně jako u mnoha dalších, platí, že je nejlepší téma otevřít. Vždyť o co jde? Jde o to, aby se maminka potomka nevyptávala a ušetřila ho dotazů od babiček a okolí: „Tak co, už máš nějakou nevěstu/ženicha?“ A to jsou věci, které by mu příjemné nebyly.

Určitě bych doporučila to téma otevřít, jste maminka, milující maminka. Doporučuji se zeptat rovnou, moc to nezaobalovat. Něco ve stylu: „Jsi můj syn/dcera a já tě miluju. To chci, abys věděl/a. Všimla jsem si, že děláš/neděláš… a podle toho se mi zdá, že bys mohl/a být gay/lesba. Tak jsem se tě na to chtěla zeptat, protože je pro mě důležité, abys věděl/a, že jsem parťák, se kterým můžeš probrat všechno a jsem tu pro tebe.“ Držím pěsti a určitě to neodkládejte.

Sylvie Mobagi vystudovala aplikovanou psychologii a párovou terapii na University of Maryland. Nyní na téže škole dokončuje doktorský program psychologie. Už dvanáct let se specializuje na práci s dětmi, posledních sedm let je ředitelkou partnerské a rodinné poradny SPOLU v Brně, kde díky unikátnímu systému mediačních technik spolu s neurolingvistickým programováním dosahuje skvělých výsledků v rodinné i párové terapii. Je také autorkou knihy SPOLU partnerský manuál a NAJDU TĚ seznamovací manuál.

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články