PORADNA: Syn smutní, že o prázdninách neuvidí kamaráda. Jak mu pomoci, prozradila koučka Mobagi

PORADNA: Syn smutní, že o prázdninách neuvidí kamaráda. Jak mu pomoci, prozradila koučka Mobagi
Zdroj: Freepik

Konec školního roku znamená začátek vytoužených letních prázdnin, na které se většina dětí těší. Jsou ale i takové, které začátkem července smutní, že dva měsíce neuvidí své kamarády ze školy. Jak se v takovém případě zachovat, radí zkušená koučka Sylvie Mobagi.

Tereza Švandová
Tereza Švandová 05. 07. 2022 11:30

V podobné situaci se ocitla i paní Zdeňka. Její desetiletý syn se sice na prázdniny těšil, teď je mu ale líto, že dva měsíce neuvidí spolužáka ze školy. "S Pepou jsou jako dvojčata. Sedí spolu v jedné lavici a během školního roku spolu chodili pravidelně ven," líčí.

Jenže Pepa odjel na léto na chatu na druhou stranu republiky a to je kámen úrazu. "Syn je smutný, že se s Pepou nemůže o prázdninách potkat. Jak mu pomoci odloučení překonat?" táže se Zdeňka.

Co radí koučka Sylvie Mobagi?

V období dospívání se každý z nás učí další životní dovednost, a to umět se od někoho na nějakou dobu odloučit. Se synem doporučuji dvě věci. První je to s ním probrat. Vysvětlila bych mu, že se neděje nic špatného, jeho kamarád Pepa je v pořádku, jede si užít prázdniny za svými blízkými, se kterými se přes rok moc nevidí, protože bydlí tak daleko. A ti jeho blízcí na druhé straně republiky jsou určitě smutní, když se nevidí, a určitě oni i Pepa se těší, že se zase po delší době užijí.

Druhá věc je program. Pokud bude mít váš syn stále co na práci, uteče mu odloučení velmi rychle. Jistě máte v okolí babičky či tety, které by mohl jet syn v rámci prázdnin navštívit, asi i vy budete mít nějakou dovolenou a podniknete společně nějaké výlety a aktivity, jsou také příměstské tábory. Váš syn je ve věku, kdy už by vám případně mohl pomoci i v práci. Deset let je ideální věk na to začít ho přibírat i k pracovním činnostem.

Zkuste vymyslet, s čím by vám či tatínkovi mohl pomoci. Cílem je, aby se naučil něco nového a zabavil se, přišel na jiné myšlenky. A pokud syna dáte na nějaký tábor, je dost velká šance, že si tam najde další kamarády. To by bylo skvělé, protože by nebyl „závislý“ jen na jednom kamarádovi, ale měl jich víc. S Pepou nejspíš nepůjdou na stejnou střední školu, atd. Takže čím dříve váš syn pozná další přátele, další zážitky, tím lépe pro něj. Užijte si krásné prázdniny!

Sylvie Mobagi vystudovala aplikovanou psychologii a párovou terapii na University of Maryland. Nyní na téže škole dokončuje doktorský program psychologie. Už dvanáct let se specializuje na práci s dětmi, posledních sedm let je ředitelkou partnerské a rodinné poradny SPOLU v Brně, kde díky unikátnímu systému mediačních technik spolu s neurolingvistickým programováním dosahuje skvělých výsledků v rodinné i párové terapii. Je také autorkou knihy SPOLU partnerský manuál a NAJDU TĚ seznamovací manuál.

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Související články

Další články