Záhada mrtvé nevěsty: Je mexický fenomén figurínou, nebo nabalzamovaným tělem?

Záhada mrtvé nevěsty: Je mexický fenomén figurínou, nebo nabalzamovaným tělem?
Zdroj: Pixabay

Legenda praví, že La Pascualita, tedy figurína vystavená v mexickém svatebním salonu, je prý dcerou bývalého majitele obchodu. Ta měla zemřít v den své vlastní svatby. Co je na tom pravdy?

Kamil Šivák
Kamil Šivák 30. 05. 2022 10:00

La Pascualitu (nebo též Little Pascualu) bychom našli v městě Chihuahua. Za posledních třicet let si neobvyklá manekýna vydobyla mezinárodní slávu. Vypadá totiž jako živá. Otázkou tak je, zda jde skutečně o figurínu, nebo se za vším skrývá mnohem děsivější pravda.

Je La Pascualita figurína, nebo mrtvola?

Poprvé se ve výloze obchodu objevila v březnu roku 1930. A ihned vyvolala pozdvižení. Její neuvěřitelně detailní tvář s nádhernýma očima, objemnými řasami, zarudlými tvářemi a skutečnými vlasy, byla vskutku netypická. Nemluvě o dokonale zpracovaných dlaních a křečových žílách na nohou.

Lidé si nemohli pomoct. Podoba s dcerou Pascuala Esparzy, majitele obchodu, byla do očí bijící. Ta zemřela na otravu, v den svatby ji kousla černá vdova. Ve výloze se tato manekýna objevila jen několik dní po její smrti. Nebylo možné, že ve skutečnosti šlo o nabalzamovanou mrtvolu?

Záhada jménem La Pascualita

Realistická figurína neděsí svým vzhledem jen lidi před výlohou, ale také zákazníky obchodu. Ti mají pocit, že je neustále sleduje. Dokonce má měnit polohy. Sonia Burciaga, která mění manekýně dvakrát týdně šaty, tvrdí, že se jí při tom vždy začnou potit ruce. Věří, že jde o skutečného člověka.

Dokázala by tak dlouho vydržet nabalzamovaná mrtvola? Kupříkladu na Lenina se můžete zajet podívat dodnes, jenomže jeho tělo prochází speciálními úpravami a leží v kontrolovaném prostředí. S La Pasculitou se prakticky nijak nemanipuluje.

Pravda o La Pascualitě?

Pokud není La Pascualita nabalzamována nějakým zázračným způsobem či přípravkem, o kterém věděl jen její otec, je zhola nemožné, aby šlo o dívčiny ostatky. Už několik dní od jejího pohřbu by kvůli zápachu nebylo možné v obchodě vydržet.

Pak se nabízí druhá možnost, že jde o skutečně velmi zdařilou figurínu. Kdo ji ale vyrobil? Nechal si ji na zakázku vyrobit otec mrtvé nevěsty, aby mu navždy připomínala tragicky zesnulou dívku?

Zdroj informací:

Oddfeed.net: La Pascualita: The mexican Corpse bride

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články