Záhada mrkající mumie: Rosalia Lombardo prozradila své tajemství až po sto letech

Záhada mrkající mumie: Rosalia Lombardo prozradila své tajemství až po sto letech
Zdroj: Unsplash

Kapucínské katakomby v Palermu navštíví ročně obrovské množství turistů z celého světa. Všichni chtějí na vlastní oči vidět nabalzamované tělo dvouleté Rosalie Lombardo. Nejenže vypadá i po 100 letech, jako by před chvíli usnula, ale prý také čas od času zamrká. Jak je to možné?

Kamil Šivák
Kamil Šivák 20. 02. 2021 17:00

Rosalia Lombardo zemřela 6. prosince 1920 v Palermu. Podlehla zápalu plic, jejž vyvolala španělská chřipka. Její otec Mario Lombardo se však nedokázal se smrtí teprve dvouleté dcery smířit, a tak požádal chemika a taxidermistu Alfreda Salafia, aby její tělo nabalzamoval.

Spící kráska 

Rosalia Lombardo je vskutku výjimečným exponátem v temných hlubinách sicilských katakomb. Zdá se, jako by tam vůbec nepatřila. Alfredo Salafia ji nabalzamoval tak dokonale, že vypadá skoro jako živá. Výjimečný však není pouze její zevnějšek, ale také orgány, které jsou i po tolika letech téměř neporušené.

 

Zobrazit příspěvek na Instagramu

 

Příspěvek sdílený Arsenico Nero (@arsenico.nero)

Když byste se sklonili k její skleněné rakvi, určitě by vaší pozornosti neunikla její hladká kůže a zlaté vlasy, jež jsou svázané velkou hedvábnou mašlí. Zachovalé jsou i modré duhovky, ukryté pod přivřenými víčky se světlými řasami. Ročně přivábí Rosalia tisíce turistů, což z ní činí nejzajímavější mumii nacházející se pod kapucínským klášterem v Palermu.

Tajný recept 

V roce 2009 se u Rosalie začaly objevovat mírné náznaky rozkladu, a to zejména změna barvy kůže. Rakev tak musela být přemístěna na sušší místo, a navíc se musela uložit do hermeticky uzavřeného skleněného krytu. Jak mohla tak dlouho vydržet? Odpověď tkví ve speciálním roztoku Alfreda Salafii. Jeho ručně psaný recept objevil kurátor katakomb Dario Piombino-Mascali. Konečně tak byl znán přesný seznam ingrediencí balzamovací kapaliny: glycerín, formalín, síran zinečnatý, chlorid a alkoholový roztok s kyselinou salicylovou. Salafii směs dívce vpravil do těla injekcí.

Záhada mrkajících očí 

Je možné, aby mumie mrkala? Jde snad o zázrak? Spousta turistů o tom byla přesvědčena. Všechny dohady utnul opět kurátor kapucínských katakomb. Přišel totiž na to, že jde o optický klam. Jelikož nejsou oči Rosalie úplně zavřené, dopad světla na její tvář vytváří iluzi toho, že holčička čas od času mrkne...  

Zdroje informací:

Wikipedia.org: Rosalia Lombardo, Alfredo Salafia

Palermocatacombs.com

Allthatsinteresting.com: The Mystery of Rosalia Lombardo, The Child Mummy Who Can “Open Her Eyes” 

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články