Zaražená rýma v hlavě: Pomohou tyto babské rady

Zaražená rýma v hlavě: Pomohou tyto babské rady
Zdroj: Freepik.com

Při zaražené rýmě máme pocit, jako by nám v hlavě třeštilo. Člověku se přitom dýchá relativně dobře. Jak si poradit s touto rýmou? Které babské rady nám pomohou se zbavit tohoto značně nepříjemného onemocnění?

Lucie Cermanová
Lucie Cermanová 02. 02. 2021 13:00

Zaražená rýma přichází nenápadně, zato o sobě dává vědět poměrně urputně. Hlava třeští a rýma se nedá nijak dostat ven. Co všechno můžete vyzkoušet?

Co je zaražená rýma

Zaražená nebo zastydlá rýma se často vztahuje k zánětu vedlejších nosních dutin. Člověk pociťuje něco jako mírně ucpaný nos, zároveň se ale není možné vysmrkat. Tento stav doprovází hlavně bolest hlavy a někdy i tlak v lebce.

Jak se zbavit zaražené rýmy

Rýmu je potřeba dostat z hlavy, tedy ji udržet tekutou, aby se dala co nejlépe odstranit z nosu. Její delší setrvávání v hlavě pak může vést k rozmnožování virů, případně bakterií. Co tedy rozpustí hleny?

Výplach nosu

Na rýmu vám doktor předepíše přípravek z lékárny, kterým si budete vyplachovat nos. Vyřešit to můžete i podomácku. Připravte si roztok vody se solí. Výplach solným roztokem je pak ideální provést speciální konvičkou, která roztok zavede do správných míst.

Na tento roztok se smíchá asi 200–300 ml vody o teplotě zhruba 36 °C s kuchyňskou solí (cca 2–2,5 g). Promícháte a roztok pomocí konvičky naléváte do nosu. Uvolní nos i dutiny. Pokud nemáte konvičku, možná vám zbyla lahvička po nosním spreji, která jde odšroubovat. Nastříkáte roztok vždy několikrát do každé nosní dírky.

Inhalace vodou, Vincentkou, éterickými oleji

Uvolnění dutin pomáhají i inhalace. Inhalovat páru můžete nad hrncem. Efektivnější je to ale pomocí inhalátoru, kam nalijete vodu nebo Vincentku. Kromě toho pomáhají i inhalace éterickými oleji (borovice, eukalyptus, ravintsara, tea tree, levandule, tymián). Skvělé jsou také inhalace prostřednictvím rozlomených lístků rýmovníku.

Nos uvolní česnek, cibule i křen

Česnek, cibule i křen jsou vitamínové a nutriční bomby, jsou skvělé na posílení imunity. Můžete je konzumovat vnitřně. Na rýmu jsou ale skvělé i jako inhalační prostředek. Zkuste se párkrát nadechnout nastrouhaného křenu nebo cibule, rýma se hned spustí. Účinné látky ze všech tří druhů zeleniny také pomáhají proti některým virům a bakteriím.

Bylinné čaje proti rýmě

Pitný režim je při rýmě důležitý. Horké nápoje podpoří spouštění rýmy. Když ale sáhnete po konkrétních bylinách, bude její likvidace snazší. Hodí se bylinky, jako je šalvěj, meduňka, jitrocel, ale také třeba zázvor.

Jestliže se v ucpaných dutinách rozšíří bakteriální infekce, bude možná třeba odborné ošetření. Pokud je zánět dutin rozběhlý, nejspíš se návštěvě ORL a případným antibiotikům nebo jiným odborným zásahům nevyhnete.

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články