Jak připravit česnekový čaj: Stačí pár ingrediencí a posílíte imunitu

Jak připravit česnekový čaj: Stačí pár ingrediencí a posílíte imunitu
Zdroj: Albert ČR

Bez česneku v kuchyni ani ránu by řekla nejedna kuchařka. A měla by pravdu, protože česnek chuťově vylepší řadu pokrmů. Jenže kromě jídla si z česneku můžete uvařit i čaj, který vás při různých virových onemocněních postaví na nohy a v každém případě posílí imunitu.

Jana Jánská
Jana Jánská 23. 01. 2021 10:30

Pozor na to, jaký česnek si kupujete. Chuťově nejkvalitnější je český. Dá se občas najít v některých supermarketech, vyplatí se ho pořídit i od různých pěstitelů. Kromě čerstvého česneku se prodává i sušený nebo konzervovaný, případně lze pořídit kořenící směs.

Kam s ním

Česká kuchyně tuhle zeleninu využívá v poměrně hojné míře. Stačí si vzpomenout na česnečku, bramboráky nebo topinky. I všelijaké další polévky se bez česneku neobejdou. Pokud je pro vás chuť česneku důležitá, přidávejte ho vždy až na konci vaření. Jestliže máte problémy se zažíváním, přidávejte česnek už do základu a velmi lehce ho osmažte. Pozor, nesmí se připálit, protože tak hořkne. Zkušení žlučníkáři doporučují vyndat z česnekových dílků srdíčko, ve kterém se soustřeďuje největší ostrost, tedy to, co vyvolává u některých citlivých jedinců potíže.

Proč jíst česnek?

Asi netřeba připomínat, že česnek je považován za přírodní antibiotikum. Proto se často využívá při různých virových onemocněních. Kromě toho ale funguje jako prevence proti onemocnění srdce a cév, napomáhá při střevních potížích a přispívá ke snížení vysokého tlaku a cholesterolu. Pokud vám vadí česnekový odér po jídle, stačí když rozkoušete kávové zrno. Také se doporučuje sníst kousek petrželové natě nebo kousek čokolády.

Recept – Česnekový čaj proti bacilům

Budete potřebovat:

2 stroužky česneku, 2 citrony, 1 l vroucí vody, 1 hrst čerstvé máty, 1 lžičku kokosového oleje, 2 lžíce medu

Postup:

Česneky oloupejte a rozkrojte na čtvrtiny. Jeden omytý citron nakrájejte na kolečka. Obojí vsypte do konvice a přelijte vroucí vodou. Vymačkejte druhý citron a přilijte citronovou šťávu do nápoje. Promíchejte s kokosovým olejem a lístky máty. Nechte vychladnout pod 60 °C a dle chuti oslaďte medem.

Zdroj receptu: www.albert.cz

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články