Co na suchý kašel: Pomohou tyto babské rady

Co na suchý kašel: Pomohou tyto babské rady
Zdroj: Freepik.com

Kašel je obranou reakcí dýchacího systému a může mít řadu důvodů. Velmi často kašel souvisí s respiračními onemocněními. Suchý kašel není nic příjemného, bývá vyčerpávající. Přispět k úlevě mohou některé byliny a potraviny. Víme které.

Lucie Cermanová
Lucie Cermanová 30. 01. 2021 09:00

Suchý kašel signalizuje nemoci dýchacích cest. Na rozdíl od vlhkého kašle se netvoří hleny. Velmi často se objevuje při laryngitidě, což je infekce hrtanu. Při zánětu horních cest dýchacích se prokrvuje sliznice. Podráždění vede k suchému kašli. Trápí nás především v noci. Je třeba zmírnit otok sliznice a potřebujeme, aby se kašel uvolnil a přešel do vlhkého.

Zázvor proti kašli

Zázvor bývá součástí sirupů proti kašli. Jedná se o přírodní analgetikum, takže klidní podráždění. Zároveň pomáhá proti zánětu a čistí dýchací systém. Z kořene zázvoru si můžete připravit čaj a pít ho alespoň třikrát denně. Na bolest v krku můžete cucat kousek oloupané části. S jeho dávkováním ale opatrně.

Tradiční med

Med patří mezi tradiční prostředky proti kašli, někoho ale může dráždit. Med podporuje obranyschopnost, je zdrojem antioxidačních látek. Mírní také bolest, což se hodí, když je kašel spojen s bolestí v krku. Lidové rady mají také doporučení pro otrlejší – odkašlávání můžete usnadnit smícháním lžičky medu se dvěma lžičkami strouhaného křenu.

Abyste nepřišli o cenné látky z medu, nikdy ho nedávejte do horkého nápoje.

Tišící divizna

Divizna velkokvětá je ideální bylinou na suchý kašel. Mírní podráždění, podporuje vykašlávání, uvolňuje hleny a vykazuje protizánětlivé účinky. Divizna se využívá při zánětech horních cest dýchacích a zánětech vedlejších nosních dutin. Ze dvou čajových lžiček květu se připravuje hrnek čaje. Po přelití vařící vodou se nechává necelou čtvrt hodinu luhovat. Pije se třikrát denně.

Podběl proti kašli

Na suchý kašel je specialistou i podběl lékařský. Tahle bylinka se využívá při dráždivých kašlech, kdy mírní podráždění a zároveň pomáhá i obsaženými protizánětlivými látkami. Můžete si připravit čaj, který se využívá nejen na pití, ale i na kloktání.

Česnek proti kašli

Na kašel, a speciálně suchý kašel se také využívá česnek. Posiluje imunitní systém a přispívá ke zvládání infekcí. Konzumovat ho můžete v podobě uvařeného čaje, do kterého se přidává ještě oregano. Po vychladnutí v něm můžete rozmíchat lžičku medu. Pije se třikrát denně.

Kromě těchto bylinek pomáhá také třeba cibulový čaj. Dýchacím cestám prospěje inhalace vodních par (voda, Vincentka), na bolavé průdušky můžete vyzkoušet Priessnitzův zábal. Pijte dostatek tekutin, pravidelně větrejte a zvlhčujte vzduch v místnosti.

Zdroje informací:

Wikipedia.cz/Léčivé byliny

Léčivé rostliny, Ottovo nakladatelství, 2010

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články