Dětský kašel: Jak podle odborníků léčit ten akutní i chronický

Dětský kašel: Jak podle odborníků léčit ten akutní i chronický
Zdroj: Pixabay.com

Kašel je jedním z nejčastějších příznaků, kvůli kterému rodiče přivádějí své děti k lékařskému vyšetření. Jen co slyšíte dítě zakašlat, zhrozíte se. Avšak několik zakašlání za den je zcela normální. Jak rozeznat suchý kašel od vlhkého? A kdy neotálet s návštěvou lékaře?

Markéta Bartošíková
Markéta Bartošíková 01. 11. 2019 14:00

Akutní, protrahovaný a chronický

Kašel je obranný reflex, zajišťující ochranu dýchacích cest před znečištěním a infekcí. „Při absenci tohoto reflexu dochází časem k významnému postižení dýchacích cest a plic. Nadměrný kašel je příznakem onemocnění respiračního traktu nebo poruchy kašlacího reflexu,“ vysvětluje MUDr. Zuzana Vančíková, CSc.

Podle doby trvání se kašel dělí na akutní (méně než 3 týdny), protrahovaný (3 až 4 týdny) a chronický (4 až 6 týdnů). Většina dětí s akutním kašlem má virovou infekci horních dýchacích cest.

Jaký kašel trápí vaše dítě?

Rozeznáváme kašel suchý (neproduktivní) a vlhký (produktivní). Suchý kašel je nejčastěji vyvolán virovou infekcí, je dráždivý a většinou během 1 až 2 týdnů odezní. Vlhký kašel je obvykle vyvolán virovou nebo bakteriální infekcí. V dýchacích cestách ulpívá hustý hlen a dítě vlhce odkašlává. „Nejčastější je léčba akutního kašle jako symptomu nemoci z nachlazení, kdy může fáze suchého kašle střídat fázi vlhkého kašle,“vysvětluje prof. MUDr. František Kopřiva, Ph.D.

Antitusika jsou používána k léčbě suchého dráždivého kašle. Naopak vlhký kašel musíme podpořit léky, které usnadňují vykašlávání (mukolytika).

Co mít v domácí lékárničce?

MUDr. Jarmila Seifertová radí: „Je třeba rozlišit léky na tlumení kašle, které podáváme při dráždivém, suchém kašli, a léky umožňující odkašlání, změní-li se kašel na vlhký. Děti neumí hlen vykašlat a vyplivnout. Častěji se při kašli pozvrací a mají řidší stolici s hlenem. Víme-li již, že dítě je alergické, má bronchiální astma, podáváme lék většinou ve formě inhalační určený pro akutní pomoc – rozšíření průdušek (bronchodilatans). U  malých dětí je k  aplikaci vhodné použít nástavec.“

Co tedy mít v domácí lékárničce? Ditustat, Stoptussin, Robitusin, Sinecod, Levopront – na dráždivý kašel

Lék, který si děti zamilují

Asi nejpříjemnějším lékem proti kašli je doporučení britského lékaře a profesora Alyna Morice, který doporučuje čtvereček kvalitní hořké čokolády denně s vysokým obsahem theobrominu, ten prý potlačuje reflex kašle daleko účinněji než samotný kodein. Kdo nevěří, ať zkusí!

Kašel v žádném případě nepodceňujte

Nemocnému dítěti větrejte (pozor na průvan), zvlhčujte vzduch a podávejte tekutiny. Nejvhodnější jsou bylinné čaje či čistá pramenitá voda nabízené v malých dávkách. Vyhýbejte se sodovce, pomerančovým džusům a limonádám, které jsou kyselé a mohou ještě více podráždit krk, který už je podrážděný kašlem. Po dobu nemoci dejte dítěti do postele více polštářů, aby mělo hlavu asi o 10 až 15 cm výše než nohy. Pokud se přidají komplikace – objeví se horečka, dítě dýchá obtížně nebo zrychleně, zvrací, je zesláblé a kašel neustupuje – vyhledejte lékařskou pomoc. Může to znamenat závažnější onemocnění dýchacích cest, např. průdušek, astma či černý kašel.

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Související články

Další články