Nejslavnější mumie z bažin: Proč měla dívka z Yde modrou kůži a ohnivé vlasy?

Nejslavnější mumie z bažin: Proč měla dívka z Yde modrou kůži a ohnivé vlasy?
Zdroj: Wikimedia Commons/Ruud Zwart, CC BY-SA 2.5 NL
Tělo bylo nalezeno v roce 1897 v rašeliništi Stijfveen poblíž nizozemské vesnice Yde.Obaleno bylo ve vlněném plášti a okolo krku mělo omotaný pásek, což může značit rituální vraždu.Měla šestnáctiletá oběť zabezpečit dobrou úrodu? Po rekonstrukci obličeje se stala z mumie dívky z Yde  mezinárodní senzace.+ 1 fotka

Na dva nizozemské dělníky čekalo 2. května 1897 pěkné překvapení. Poblíž vesnice Yde objevili v rašeliništi deformovanou a zčernalou mrtvolu s rudými vlasy a modrou kůží. Oba věřili, že se právě setkali s ďáblem.

Kamil Šivák
Kamil Šivák 27. 09. 2021 15:00

Po několika hodinách se vrátili zpět a zakryli mrtvolu rašelinou. O devět dní později ji ale našel starosta vesnice. Sesbíral, co se dalo a poslal do vlastivědného muzea v Assenu. Mumii chyběla část vlasů a zubů. Měla také useknutou ruku a nohu. Co zajímavého následně vědci odhalili?

Pátrání po pravdě o dívce z Yde

Vědce čekal nelehký úkol. Při výkopu totiž došlo k poškození lebky, obličeje a trupu. Nebylo možné ani určit stáří mumie. Radiokarbonová metoda se totiž začala používat až ve 40. letech dvacátého století. Tělo tak bylo bez dalšího zkoumání vystaveno v muzeu.

V roce 1992 však profesor Richard Neave z univerzity v Manchasteru provedl sken lebky mumie a došel k závěru, že dívka zemřela okolo šestnáctého roku života. Zakřivení páteře navíc ukazovalo na skoliózu. Abnormálně oteklá noha zase naznačovala kulhání. Radiokarbonová analýza určila, že žila přibližně v letech 54 před naším letopočtem a 128 našeho letopočtu. Důvody její smrti však zůstaly nadále nejisté. Doktor Roy van Beek z univerzity ve Wanigenu prohlásil, že buď byla shledána vinnou z cizoložství, nebo šlo o rituální oběť.

Jak zemřela dívka z Yde?

V dobách dávno minulých bylo oholení vlasů za nevěru zcela běžné. Aby se ale tato teorie potvrdila, musely by se najít důkazy, že byla skutečně vdaná. Vlasy jí mohly navíc vypadnout kvůli kyslíku, jež působil na nechráněnou část hlavy. Rašelina pak způsobila modré zbarvení kůže, které tolik polekalo dělníky.

Jako mnohem pravděpodobnější se tak jeví rituální oběť. Nahrával by tomu i fakt, že měla tělesné postižení. Byla ideální kandidátkou na oběť, jejímž usmrcením by se zajistila bohatá úroda na následující rok. Je rovněž možné, že zemřela v bezvědomí. Na jejích rukou se nenašly žádné stopy naznačující pokus o sebeobranu.

Rekonstrukce obličeje dívky z Yde

Profesor Richard Neave se rovněž pokusil zrekonstruovat její obličej pomocí technik používaných v plastické chirurgii a soudním lékařství. Vzhledem ke stavu mumie se musel celý proces spoléhat na značné množství dohadů. Díky elektronové mikroskopie se ovšem ukázalo, že původní barva dívčiných vlasů nebyla zrzavá, ale blond. A to udělalo ze záhadné dívky z Yde mezinárodní atrakci. Od té doby si její ostatky pro své výstavy půjčují světová muzea.

Zdroje informací:

Wikipedia.org: Yde Girl

Allthatsinteresting.com: The Chilling Mystery Of The Yde Girl, The World’s Most Infamous Bog Mummy

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Související články

Další články