Záhada těhotné mumie: O polském objevu mluví celý svět, jde o absolutní unikát

Záhada těhotné mumie: O polském objevu mluví celý svět, jde o absolutní unikát
Zdroj: Pixabay.com

Jde o skutečně neobvyklý objev. Vědcům z Národního muzea ve Varšavě se totiž podařilo najít úplně první mumii těhotné ženy na světě. Nejprve si všichni sice mysleli, že se pod látkou ukrývá tělo kněze, podrobná analýza však vyjevila šokující pravdu...

Kamil Šivák
Kamil Šivák 07. 05. 2021 16:30

Proč byla žena pohřbena i se svým nenarozeným dítětem? Šlo o náboženskou záležitost? Způsobil snad plod její smrt? A proč nebyl před nabalzamováním vyjmut? Tyto a mnoho dalších otázek si nyní klade tým polských badatelů, kteří mají celý projekt těhotné mumie na starost.

Těhotenství jako příčina smrti?

„V současnosti umožňuje moderní medicína ženu mezi dvacátým a třicátým týdnem těhotenství zachránit, pokud by plod ohrožoval její život. Kdysi to bohužel nebylo možné,” uvedla antropoložka Marzena Ožarková-Szilkeová z Varšavské univerzity. Pokud tomu tak skutečně bylo, proč ale nebylo dítě odstraněno před nabalzamováním? Tutéž otázku si klade i Wojciech Ejsmond, další účastník výzkumu s názvem Warsaw Mummy Project.

Šlo snad o náboženskou záležitost? Všechny vnitřní orgány byly z ženina těla odstraněny, stejně jako u ostatních mumií. Zůstal jen nenarozený plod. „Lidé možná tehdy věřili, že takové dítě nemá duši, a proto musí zůstat v těle matky, aby se bezpečně dostalo na druhý břeh. Anebo se balzamovači rozhodli, že dítě raději ponechají v ženině těle, neboť jeho vyjmutí by její tělo příliš poškodilo,” nabízí možné vysvětlení Ejsmond v rozhovoru pro stanici CNN.

Záhada těhotné mumie

Jak ale vůbec polští egyptologové přišli na to, že jde o mumii ženy, a navíc v pokročilém stádiu těhotenství? „Už jsme se chystali odeslat celý náš projekt do tisku, přesto jsem se se svým manželem ještě jednou podívala na snímky tomografu a rentgenu. A právě tehdy jsme si všimli malé nožičky v břiše,” popsala unikátní objev Marzena Ožarková-Szilkeová.

Původně se přitom věřilo, že mumie patří knězi Hor-Djehutymu, jehož jméno je na sarkofágu. Až pomocí počítačové tomografie, díky které lze nahlédnout do vnitra mumie bez nutnosti narušení obvazů, badatelé zjistili, že jde o ženu. Dalším důkazem byl také chybějící penis. Trojrozměrná vizualizace pak ukázala ženu s dlouhými kudrnatými vlasy a viditelnými prsy.

Další pátrání

Vědci pak upravili další postup. Ze stopového množství krve se provede analýza, která by mohla určit příčinu smrti. Některé toxiny, jež jsou spojeny s určitými druhy nemocí, totiž mohou být odhaleny i po tisících letech. A pak se možná zjistí, proč žena zemřela. Ta hlavní otázka ale zůstává - proč byla pohřbena místo kněze a s dítětem?

Zdroje informací:

Tvn24.pl: Tajemnicza dama Muzteum Narodowego, mamusia mumia

Ct24.ceskatelevize.cz: Polští egyptologové popsali první známou mumii těhotné ženy

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Související články

Další články