Záhada Sibiřské ledové panny: Chránila tetovaná mumie zemi před zlými mocnostmi?

Záhada Sibiřské ledové panny: Chránila tetovaná mumie zemi před zlými mocnostmi?
Zdroj: Wikimedia Commons/Kobsev, CC BY-SA 3.0

V roce 1993 učinila ruská archeoložka Natalya Polosmak vskutku neobvyklý objev. Po otevření starověké hrobky se jí naskytl pohled na mumii ženy s velmi pečlivě vyvedeným tetováním. Kdo to byl? A jaký význam měly symboly vyobrazené na jejím těle?

Kamil Šivák
Kamil Šivák 24. 04. 2022 14:00

Jedno bylo jisté, nebyl to nikdo obyčejný. Spolu s tajemnou ženou bylo v oblasti náhorní plošiny Ukok, která je na úvodní fotografii článku, pohřbeno šest koní v plné výstroji. Truhla byla vyrobena z masivního kmene modřínu. Jakmile však vědci převezli její ostatky na další výzkum do Novosibirsku, vyvolali tím mezi místními velkou nevoli. Princezna z náhorní plošiny Ukok, nebo též Sibiřská ledová panna, měla být mystickou strážkyní Altaje před zlými mocnostmi. Navrácení jejího těla na původní místo bylo dle některých lidí skoro otázkou života a smrti.

Tajemná Sibiřská ledová panna

Tělo ženy bylo pečlivě nabalzamované kůrou a rašelinou a leželo na boku. Byla mladá a měla oholenou hlavu, na které měla paruku a vysoký klobouk. Měřila 167 centimetrů a na kůži bylo možné vidět domorodá tetování ve tvaru jakýchsi stvoření s rohy, jež plynule přecházela do květinových tvarů. Patřila k Pazyrykům, což byl kočovný kmen žijící v altajských horách v 6. až 3.  století před naším letopočtem.

Jak ale mohla být takto dobře zachována po tak dlouhou dobu? Zřejmě díky podzemní vodě, která zaplavila její hrob a následně zamrzla. Její nabalzamované tělo bylo pohřbeno asi tři měsíce po smrti. Z otlaků na těle vědci usoudili, že byla po tu dobu ještě někde vystavena. Musela ve svém kmeni hrát důležitou roli. Princeznou ale zřejmě nebyla. Vědci se shodují na tom, že pocházela ze střední vrstvy.

Šamanka, nebo léčitelka?

Pokud by tajemná žena patřila ke šlechtě, byl by její hrob mnohem více zdobený. Mnohem důležitější bylo, že se nacházel poblíž “vznešených” hrobů. To znamená, že musela složit slib celibátu a byla buď šamankou, anebo léčitelkou. Pravděpodobně inhalovala výpary ze rtuti a mědi, což souviselo s prováděnými rituály.

Tato praxe byla sice škodlivá, ale ne smrtelná. Až počítačová tomografie provedená v roce 2010 zjistila, že zemřela na rakovinu prsu ve věku pětadvaceti let. Test DNA zase prokázal, že byla geneticky příbuzná s původními sibiřskými kmeny Selkup a Ket, jenž v Rusku žijí dodnes. V roce 2012 se mumie vrátila zpět na Altaj, tentokrát však spočinula v Národním muzeu Altajské republiky. Tam je umístěna ve zvláštní místnosti a leží v kopii rakve, v níž byla objevena. Kromě toho se zde lze podívat také na kopii jejího pohřebiště.

Zdroje informací:

Wikipedia.org: Siberian Ice Maiden

Rbth.com: The Mystery of the Siberian Ice Maiden

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články