Záhadná mumie: Japonští mniši uctívají mořskou pannu, prý může dát věčný život

Záhadná mumie: Japonští mniši uctívají mořskou pannu, prý může dát věčný život
Zdroj: Wikimedia Commons/Ivan Bilibin, Public domain

Mumie údajné mořské panny, která byla umístěna v japonském chrámu Enjuin, rozdělila lidi na dva tábory. Jedni ji uctívali pro domnělé nadpřirozené schopnosti, další o ní prohlašovali, že jde o pouhý lidský výtvor, jenž má za úkol vyvolat senzaci. Po několika desítkách let se na celou záhadu konečně podívali vědci...

Kamil Šivák
Kamil Šivák 18. 03. 2022 11:00

Mumie mořské panny měla být vylovena v Tichém oceánu mezi lety 1736 a 1741. Vrchní část těla připomínala humanoidní bytost, spodek se však zužoval v šupinatý rybí ocas. Odborníci se k ní mohli dostat až nyní. Po 300 letech.

Krabice s podivnou mumií

Hiroshi Kinoshita ze společnosti Okayama Folklore nedávno uskutečnil v chrámu Enjuin ve městě Asakuchi podivný nález. Šlo o krabici s mumií. Naposledy byl artefakt vystaven na veřejnosti před čtyřiceti lety. Kvůli jeho zachování tehdy bylo rozhodnuto o uskladnění v útrobách chrámu. Kinoshita však nenašel jen mumii, ale také doprovodný dopis z roku 1903.

V něm stojí, že mořská panna se po generace dědila v jedné bohaté rodině. Poté ji získal chrám Enjuin. A proč je vůbec tak důležitá? Japonci totiž věří, že když člověk sní maso sirény, stane se nesmrtelným. Dle legendy se jedna žena díky tomu dožila až 800 let. A proto ji návštěvníci chrámu uctívali. Doufali, že je také odmění dlouhým, možná věčným životem.

Útěcha v období pandemie

Jak již bylo uvedeno výše, mumii bylo možné naposledy spatřit před čtyřiceti lety. To ale nezabránilo mnichům v tom, aby ji začali znovu uctívat. Objevila se totiž zkazka, že mořská panna měla předpovědět pandemii koronaviru. „Modlili jsme se k ní v naději, že dokáže celou situaci zmírnit,” prozradil hlavní kněz chrámu Enjuin.

Vědci ale na povídačky nedali a počátkem tohoto roku nechali udělat CT vyšetření. Nyní se čeká i na výsledky komplexních testů DNA. Odborníků věří, že pro mumii a legendy kolem ní existuje rozumné vysvětlení.

Opice a ryba

Kinoshita je přesvědčen, že mumii někdo vyrobil z opice a ryby. A jeho teorie dává smysl. Šklebící se obličej, chlupatá hlava, špičaté zuby a ruce primáta můžou být důkazem, že má pravdu. Vše ale bude potvrzeno až na konci roku 2022, kdy budou dokončeny veškeré testy.

Zdroj informací:

Allthatsinteresting.com: This Centuries-Old ‘Mermaid’ Mummy Housed In A Japanese Temple Is Finally Being Studied By Scientists

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články