Záhada mumie námořníka: Co o sobě prozradil zlověstným posledním vzkazem?

Záhada mumie námořníka: Co o sobě prozradil zlověstným posledním vzkazem?
Zdroj: Pixabay

Když v roce 2016 našli rybáři na Filipínském moři jachtu Manfreda Fritze Bajorata, čekalo je hrůzné překvapení. Za stolem seděla Manfredova plně mumifikovaná mrtvola a vzkaz, který odhalil neveselou minulost tohoto záhadného muže.

Kamil Šivák
Kamil Šivák 04. 11. 2021 14:00

Úřady dokázaly Manfreda Fritze Bajorata identifikovat jen díky osobním dokladům, které se nacházely poblíž jeho těla. Následná pitva odhalila, že devětapadesátiletý muž zemřel na infarkt. Loď pak byla týdny unášena na moři a vystavena slanému vzduchu, který dokonale zakonzervoval jeho ostatky.

Zlověstný vzkaz mrtvého námořníka

Záhadný objev se stal brzy celosvětovým fenoménem. Lidé ze všech koutů planety měli stejnou otázku: Jak se Bajorat ocitl sám na Filipínském moři? Než se objevily první odpovědi, byl k mání pouze zlověstný vzkaz, který stihl napsat před svou smrtí: „Třicet let jsme kráčeli po stejné stezce. Teď nás však rozdělili démoni. Jsi pryč. Ať tvá duše dojde klidu. Manfred.” 

Bajoratova jachta byla plná fotografií jeho dcery a manželky. Na první pohled působili jako šťastná rodinka. Byly tam momentky z Notre Dame, pařížských kaváren i pikniků. Když však policie kontaktovala jeho blízké, zjistila, že manželka zemřela před šesti lety na rakovinu. Od dcery Niny se zase dozvěděli, že se Manfred plavil po mořích sám již několik let.

Moře se mu stalo trvalým domovem

Manfred Fritz Bajorat byl zkušený námořník. Když ještě žila jeho žena, vracel se domů. Po její smrti, a poté, co dcera Nina nastoupila na dopravní loď jako kapitánka, se na moře přestěhoval již natrvalo. Bylo to jeho jediné útočiště. Nebylo to ale tak, že by se před okolním světem úplně uzavřel. Pravidelně přispíval na svůj facebookový účet a odpovídal také na přání k narozeninám. V roce 2013 však usoudil, že mu bude nejlépe samotnému a přestal o sobě podávat hlášení.

Poslední roky života záhadného samotáře

Poslední roky svého života strávil Manfred na jachtě. Někteří jeho známí tvrdili, že jej naposledy viděli osobně v roce 2009. Proč ale skončil zrovna na Filipínském moři? Plul snad za lepším počasím? Zůstala po něm pouze zrezivělá loď, pár fotek a onen záhadný vzkaz, který, v souvislosti s úmrtím jeho manželky, vypovídá o tom, že již dávno pozbyl smysl a vůli k životu.

Zapříčinila snad selhání srdce nedobrovolná samota a psychické vypětí? I fakt, že skončil jako zakonzervovaná mumie, nutí člověka k zamyšlení. Pokud by ho nikdo nenašel, byl by i po smrti odsouzen k osamocenému věčnému spánku, bez možnosti spočinout vedle své ženy...

Zdroje informací: 

Allthatsinteresting.com: The Mysterious Case Of Manfred Fritz Bajorat, The Mummified German Sailor 

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články