Mořeplavec Joshua Slocum: Vyoperoval si slepé střevo a smrt našel ve vlnách, tělo se nikdy nenašlo

Joshua Slocum byl úspěšný mořeplavec.
Zdroj: Wikimedia Commons, Hollinger & Co, Public Domain
Joshua Slocum miloval moře a obětoval mu celý svůj život. Joshua Slocum se dvakrát oženil. Joshua Slocum našel smrt ve vlnách.Plachetnice Spray, na které obeplul svět. + 1 fotka+ 2 fotky

Joshua Slocum byl americký mořeplavec, který jako první člověk obeplul v plachetnici svět a to i přesto, že se údajně nikdy nenaučil plavat. V dnešní době spoustě lidem toto jméno již nic neřekne, ale v své době byl Joshua velmi uznávaným dobrodruhem, který si během své plavby dokonce musel sám vyoperovat slepé střevo. Celý svůj život zasvětil rozbouřenému moři, kde také našel smrt.

Markéta Kuča
Markéta Kuča 18. 07. 2020 08:00

Joshua Slocum se narodil v roce 1844 v Kanadě a byl pátým z jedenácti dětí. Už od mala miloval moře a ve svých dvanácti letech utekl z domu jenom proto, aby se mohl stát plavčíkem. Velký vzor měl ve svém dědečkovi, který byl správcem majáku. Joshua nikdy nebyl studijní typ a vztahy v rodině nebyly dobré. Po svém prvním útěku se sice za nějakou dobu vrátil domů, ale ne nadlouho. Už o pouhé dva roky později se rodinné vazby vyhrotily natolik, že teprve šestnáctiletý Joshua utíká z domu podruhé a tentokrát už natrvalo.

Mladý chlapec odmítal dál žít s despotickým a přísným otcem, a proto se rozhodl, že nastoupí na britskou obchodní loď coby námořník a procestuje východní Asii. Od této chvíle prakticky až do své smrti žil pouze na moři a odmítal se vzdát dobrodružného života mořeplavce. V roce 1865 žil na chvíli v San Francisku a podařilo se mu získat americké občanství. Ve věku pětadvaceti let se stal Joshua námořním kapitánem.

I přesto, že na souši trávil skutečně málo času, tak se před Vánoci roku 1870 seznámil s Virginií Albertinou Walkerovou, kterou si následně vzal za manželku. Virginie svého muže natolik milovala, že rozhodla sdílet jeho životní sen. V pozdějších letech mu porodila dohromady sedm dětí, které se narodily buď přímo na lodi nebo v přístavu. Bohužel v roce 1884 Virginie vážně onemocněla a umírá. Joshua naštěstí nezůstal na výchovu dětí sám. Pomocnou ruku mu podala sestra, která se o jeho početné potomky starala s velkou pečlivostí. Ve dvaačtyřiceti letech se námořník a mořeplavec znovu zamiloval a tentokrát si vzal čtyřiadvacetiletou Henriettu Elliott.

Sám obeplul v plachetnici svět

Joshua se zapsal do dějin hlavně tím, že sám obeplul v plachetnici svět. Jeho dobrodružství začíná v Bostonu v roce 1895. Joshua byl jediným členem posádky plachetnice nazvané Spray, která měřila necelých dvanáct metrů. Vyplul z Bostonu a plul přes  Gibraltar, Rio de Janeiro, Magalhaesův průliv, Samojské ostrovy, Austrálii, Mauricius, mys Dobré naděje, Svatou Helenu a Malé Antily. Celkem  urazil 74 tisíc kilometrů a cesta mu trvala tři roky a dva měsíce. Své poznatky a domněnky z cest sepsal v knize Sám na lodi kolem světa, kde se zmínil i o tom, jak si sám musel vyoperovat slepé střevo.

"Bolesti v pravé straně podbřišku stoupají ode dne ke dni. Nakonec se rozhoduji použít k odstranění zaníceného slepého střeva dezinfekci a skalpel. Pokud bych tak neučinil, plavba kolem světa by zcela určitě nebyla uskutečněna," napsal.

Poslední mořeplavba ho stála život

V listopadu roku 1909 ve svých pětašedesáti letech se Joshua rozhodl vyplout z Bristolu k pobřeží Jižní Ameriky. Z této cesty se bohužel již nikdy nevrátil a spekuluje se, že zmizel někde v oblasti Bermudského trojúhelníku. Nikdy se nenašla námořníkova loď ani jeho tělo. O pouhý rok později manželka dobrodruha tisku oficiálně oznamuje, že se její manžel ztratil na moři. Joshua Slocum byl nakonec prohlášen za mrtvého až v roce 1924.

Na fotografie statečného námořníka se podívejte zde:

 

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články