Zlom v pátrání po Jantarové komnatě? Nacisty uloupený poklad prý leží u pobřeží Polska

Zlom v pátrání po Jantarové komnatě? Nacisty uloupený poklad prý leží u pobřeží Polska
Zdroj: Wikimedia Commons/Andrej Andrejevič Zeest, Public domain
Jantarová komnata je legendární sál s nástěnnou výzdobou z jantaru. Přes 200 let byla umístěna v Kateřinském paláci. Tato fotografie původní Jantarové komnaty pochází z roku 1931.Za druhé světové války se Jantarové komnaty zmocnili nacisté, poté zmizela beze stopy. Takto vypadá její rekonstrukce,Práce na nové Jantarové komnatě začaly v Kateřinském paláci v roce 1976.Takto to vypadalo v dílně, kde probíhala rekonstrukce Jantarové komnaty.+ 2 fotky+ 3 fotky

Jantarová komnata se možná konečně vynoří na světlo světa. Skupina dvanácti polských potápěčů začne koncem května u gdaňského pobřeží prozkoumávat vrak německé válečné lodi Karlsruhe. Na palubě má prý Jantarovou komnatu.

Imrich Rešeta
Imrich Rešeta 23. 05. 2021 12:00

Fotografie polského týmu Baltictech ukazují, že potopená loď vezla zatím neidentifikovaná umělecká díla a další artefakty. Rámy obrazů a hnijící plátna naznačují, že severně od města Ustka leží v hloubce 88 metrů cenný náklad.

Jantarová komnata ve spárech nacistů

Legendární Jantarovou komnatu věnoval pruský král Fridrich Vilém carovi Petru Velikému v roce 1716. Jde vlastně o obložení místnosti, respektive panely vyrobené ze šesti tun jantaru. Téměř dvě století se nacházela v Kateřinském paláci v Carském Selu poblíž Petrohradu.

Její osud se zkomplikoval v průběhu druhé světové války, kdy Kateřinský palác padl do rukou Wehrmachtu. Na podzim 1941 byla Jantarová komnata za pouhých 36 hodin rozebrána a zabalena do 27 beden. Pak začala pouť, jejíž konec je nejasný.

Od roku 1945 se totiž po Jantarové komnatě slehla zem. Jedna z teorií praví, že byla zničena při požáru zámku v Královci (dnešním Kaliningradu) poté, co město dobyla ruská armáda. Podle jiné verze se ale nacistům povedlo v dubnu Jantarovou komnatu odvézt na lodi třídy Karlsruhe, která byla následně potopena u pobřeží dnešního Polska.

Tragický osud Karlsruhe

Polští potápěči našli vrak Karlsruhe loni v září, rovných 75 let poté, co byla loď potopena. Nachází se v hloubce 88 metrů několik desítek kilometrů severně od města Ustka. „Je prakticky neporušený. V jeho nákladních prostorách jsme objevili vojenská vozidla, porcelán a mnoho beden s dosud neznámým obsahem,“ cituje britský list Dailymail.co.uk Tomasze Stachuru ze společnosti Baltictech.

 

Zobrazit příspěvek na Instagramu

 

Příspěvek sdílený SANTI Diving (@santidiving)

Proto potápěčský tým Baltictechu začne na konci května mimořádně napínavou misi. Téměř dva týdny stráví prozkoumáváním beden s nevojenským materiálem na palubě Karlsruhe.

Jantarová komora byla naposledy viděna v Královci. Odtud Karlsruhe odešla na svou poslední cestu s velkým nákladem," živí naději Stachura. Podle oficiálních dokumentů vezla loď 360 tun zboží, než došlo k jejímu potopení. Na palubě bylo také 1083 lidí, z nichž se zachránilo jenom 113.

Kde je Jantarová komnata?

Pátrání po osudu Jantarové komnaty probíhá již desítky let a dokonce i u nás, na Šumavě či v Krušných horách. Je také předmětem mnoha legend a konspirací. Nyní bude možná tomu všemu učiněna přítrž.

 

Zobrazit příspěvek na Instagramu

 

Příspěvek sdílený Go Diving Show (@godivingshow)

Než se ale potvrdí, jestli u polského pobřeží leží opravdová Jantarová komnata, je možné navštívit její repliku, kterou v letech 1976 až 2003 vybudovali v Kateřinském paláci. Byla zrekonstruovaná podle dobových fotografií, z nichž je bohužel většina černobílá, takže skutečnou krásu Jantarové komnaty si můžeme jen domýšlet. A držet polským potápěčům palce...

Zdroje informací:

Dailymail.co.uk: Hunt for lost artwork from legendary Amber Room is set to begin as divers prepare to search sunken Nazi warship: Photos show vessel was carrying unidentified artwork and possible museum artefacts

Lidovky.cz: Skrývá se pohádkové bohatství Jantarové komnaty na dně Baltu? Potápěči zde nalezli vrak potopené německé lodi

Wikipedia.cz: Jantarová komnata

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články