Záhadami opředená hora Radhošť: V nitru má ukrývat svatyni boha Radegasta i zbojnický poklad

Záhadami opředená hora Radhošť: V nitru má ukrývat svatyni boha Radegasta i zbojnický poklad
Zdroj: Wikimedia Commons/Ben Skála, CC BY-SA 3.0
Hora Radhošť má za sebou bohatou minulost. Hlavně tu pohanskou...
Tomu kdysi chtěli učinit přítrž dva věrozvěstci – Cyril a Metoděj.Povídá se, že chtěli sochu Radegasta nadobro zničit. Tomu měli zabránit pohanští kněží, kteří ji prý ukryli do nitra hory. Podzemí Radhoště má ale také obsahovat třeba zbojnické poklady.Radegast působí značně děsivě. Lidé mu přinášeli různé oběti a doufali, že ho to obměkčí a poradí jim v jejich problémech. + 2 fotky+ 3 fotky

Hora Radhošť je již od pradávna spojována s pohanským bohem Radegastem. Ten se stal v roce 1970 také symbolem piva, které všichni dobře známe. Kdo měl podle legendy zbořit jeho modlu z vrcholu hory a co má ukrývat její tajemné nitro?

Kamil Šivák
Kamil Šivák 12. 04. 2021 17:00

Radhošť se nachází tři kilometry jihozápadně od Trojanovic a šest kilometrů severovýchodně od Rožnova pod Radhoštěm. Je to sedmá nejvyšší hora Moravskoslezských Beskyd (1 129 metrů nad mořem).

Uctívaný bůh Radegast

Slovanský bůh slunce, války a vítězství Radegast nepůsobí na první pohled vůbec mile. A přesto za ním měli, dle pověstí, přicházet lidé z velkých dálek, aby mu přinesli dary v podobě dobytka či část plodin, které se jim podařilo během celého roku vypěstovat. Hovořilo se také o lidských obětech. A co za to? Radegast měl pak člověku poskytnout žádanou radu.

Koncem jara se na hoře Radhošť slavil letní slunovrat. To se pak v temné noci rozzářily vatry, kolem kterých staří Slované tančili a zpívali. S příchodem křesťanství měli ale věrozvěstci Cyril a Metoděj přikázat, aby byla modla rozsekána a spálena. To však nemohli dopustit pohanští kněží.

Tajemné podzemí

Socha Radegasta měla být, spolu se svatyní, ukrytá v nitru hory. Nevíme, zda tomu tak skutečně bylo, pravdou ale je, že do podzemí vedly v minulosti minimálně tři vchody. Na nedalekých Pustevnách se navíc nachází soustava pseudokrasových puklin, které jsou však dnes již téměř nepřístupné. Mezi místními se také vypravovalo, že jsou v hoře ukryté zbojnické poklady. Spousta lidí je chtěla najít, zaplatili však za to vlastním životem.

Podzemní prostory, jejímž vchodům se lidově říká „ďúry”, využívali také pastevci. Udělali si z nich sklepy s ideální teplotou pro ovčí mléko a sýry. Kdo se uměl v jeskynním labyrintu pohybovat, dokázal údajně vyjít na druhé straně Radhoště. Často prý takto putovaly i samotné ovce.

Radegast jako ochránce

Starousedlíci jsou přesvědčeni o tom, že Radegast z Radhoště shlíží na celý kraj a hlídá ho. Kdyby ale jeho socha z kopce zmizela, začnou se dít různá neštěstí. V roce 1997 byl Radegast z hory odstraněn. Musela se totiž vytvořit nová, kvalitnější socha ze žuly. V tu dobu udeřily záplavy. V následujícím roce, poté, co byl znovu postaven na své místo, se sice ještě přihnala velká voda, ale v menší míře. V roce 1999 se již povodně nevrátily. Byla to pouhá náhoda?

Zdroje informací:

Wikipedia.cz: Radhošť

Kudyznudy.cz: Hora Radhošť - tajemná hora s pohanskou minulostí

Turistika.cz: Radhošť a pověsti o něm

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Související články

Další články