Mysteriózní krimi Labyrint: Děsivé situace se neděly jen před kamerou, ale i za ní. Došlo na kapačky i zákaz kouření

Mysteriózní krimi Labyrint: Děsivé situace se neděly jen před kamerou, ale i za ní. Došlo na kapačky i zákaz kouření
Zdroj: Česká televize
V první řadě se šílený vrah inspiruje obrazem Hieronyma Bosche...
...své oběti tak nabodává na kůl, zavírá nahé do železné klece či udí zaživa.
V druhé řadě se řeší brutální vražda mladé dívky, která před svou smrtí velmi trpěla...
...vyšetřování přivádí kriminalisty ke skupince lidí, kteří se před ničím nezastaví.
+ 2 fotky+ 3 fotky

Kdo viděl všechny tři řady seriálu Labyrint ví, že nejde o žádnou červenou knihovnu. Zdá se, jako by chtěl režisér Jiří Strach dostát svému příjmení a diváky co nejvíce vyděsit. V první sérii se třeba vrah inspiroval středověkým obrazem a své oběti nabodával na kůl či nechal udusit v provizorní udírně. Psychické vypětí ale čekalo i na samotné herce. Co se ukrývá za oponou vedoucí do zákulisí pořadu?

Kamil Šivák
Kamil Šivák 09. 11. 2020 16:00

Na druhou řadu seriálu Labyrint se můžete podívat každé pondělí ve 20:10 na ČT 1. Přestože šlo o netypický formát kriminálky, ve kterém se místo epizodického děje diváci dozvěděli, kdo je vrahem, až v posledním díle, vedl si ve sledovanosti velmi dobře. V každé ze tří sérií měli kriminalisté za úkol zastavit řádění psychopata.

Vraždy podle Hieronyma Bosche

Malíř Hieronymus Bosch namaloval jen něco okolo čtyřiceti obrazů, přesto se proslavil, a to díky zobrazování různých praktik mučení. Ve středověku byly takovéto naturalistické výjevy zcela normální, a to za účelem odrazení lidí od hřešení. Ne náhodou se do této doby také datuje vydání Kladiva na čarodějnice. Jaké způsoby mučení tedy vrah na své oběti použil?

Krajského politika Karase nabodl na kůl a kolem jeho těla obtočil hada, což je ostatně jeden z výjevů na Boschově obraze. Jeho další obětí je žena, kterou nahou zavře do klece. Do třetice naleznou vyšetřovatelé provizorní udírnu. Nahé tělo muže je zavěšeno nad ohništěm. Smrt způsobil žár a dým.

Zákaz kouření

Kouřit se odnaučil Jiří Strach v Austrálii, kam byl pozván na promítání Anděla Páně 2. Jelikož se tam nikde nekouřilo, musel se režisér obejít bez cigarety celých pět týdnů. Aby mu to vydrželo, napadlo ho prohlásit natáčení Labyrintu za striktně nekuřácké. Ve scénáři si tak herci mohli přečíst jasný vzkaz.

„V rámci solidarity k panu režisérovi se vyhlašuje zákaz kouření na place a v jeho těsně blízkosti. Toto opatření bude trvat po celou dobu jeho abstinence.“ Kuřáci tak měli co dělat, aby to vydrželi. Nejvíce se toho vykouří mezi přestávkami, kdy se scéna připravuje na nový záběr.

Skončila na kapačkách

Ve třetí řadě seriálu se objevila Denisa Nesvačilová, která se do té doby objevovala v rolích něžných krásek. Drsňačku s pistolí a odznakem si vyzkoušela až díky Jiřímu Strachovi, a to hned v hlavní roli. Takový zápřah ovšem její tělo nevydrželo. Zpočátku se to řešilo antibiotiky, které však později přestal systém odbourávat. Začaly jí selhávat játra i ledviny. Skončila tak na kapačkách a s vyměněnou krví.

Organismus také oslaboval neustálý stres z natáčení. „Když pracujete s významnými herci, neměli byste nic pokazit. Hrát to, co máte, a pokud možno nezdržovat, aby se nemuselo něco víckrát opakovat,“ svěřila se herečka. A s kým měla možnost spolupracovat? Třeba s Miroslavem Donutilem, Jiřím Langmajerem a Lenkou Vlasákovou.

Zdroje informací:

Wikipedia.cz: Labyrint

Česká televize: Labyrint

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články