Slunce, seno, jahody: Je to blázen, divokej! Proč chtěla Erna Červená třikrát opakovat scénu s jedoucí postelí?

Erna Červená
Zdroj: se souhlasem TV Nova
Rychle, jdou po vás, celá vesnice!Máš nějakou holku? No, táta taky tvrdí, že je to blbost.Já tě přerazím! A to snad ne, to by byla i vnukovražda, babičko.Tak nechrápej! Přemejšlím. Jo, že to slyší celá vesnice.+ 3 fotky+ 4 fotky

Nemáte rádi zimu? Tak co si zavzpomínat na léto slavnou komedií Slunce, seno, jahody? Ač film vznikl před 38 lety, nikdy se neomrzí. Vždyť už jen samotné hlášky ze Slunce doslova zlidověly. A totéž se dá říct i o jednotlivých scénách. Věděli jste, proč se babička Erna Červená nespokojila jen s jednou jízdou postelí a chtěla ji opakovat celkem třikrát?

Kamil Šivák
Kamil Šivák 31. 01. 2021 16:00

Dojivost krav v závislosti na kultuře prostředí.” Tak zní experiment nadějného studenta vysoké zemědělské školy Šimona Pláničky. Podaří se mu v JZD Hoštice dokázat, že má jeho projekt smysl? A co se bude dít, až se po vsi rozkřikne, že je synem ředitele krajské zemědělské správy? Na Slunce, seno, jahody z roku 1983 se můžete podívat dnes ve 20:20 na TV Nova.

Scéna s postelí

„Paní, chceš roztlačit?” zeptá se chlapec babičky, než ji pošle i s postelí z kopce dolů. Jaké tajemství skrývá tato scéna? Je jasné, že postel nejela vesnicí jen tak. Ve skutečnosti se pod peřinou schovávalo důmyslné vozítko, které obsluhoval kaskadér. Jelikož se ale točilo v letních třicítkách, byl muž pod peřinou jenom v plavkách. A to se herečce Erně Červené moc líbilo. Prosadila si proto, aby se celá jízda opakovala třikrát.

Chtěl to jenom zkusit

Broněk Černý alias Venca Konopník se na casting přišel podívat jenom ze zvědavosti. A přitom Zdeňku Troškovi padl ihned do oka. Byla to Broňkova úplně první filmová role, ale kromě slavné komediální trilogie se objevil jen v dalších pěti filmech. V současnosti pracuje jako řidič nákladních vozidel.

Herectví se po trilogii Slunce, seno moc nevěnovaly ani Veronika Kánská a Petra Pyšová. V době natáčení bylo Blaženě (Veronika) pouhých šestnáct let, Miluna (Petra) byla ještě o rok mladší. A jak to tak chodí u mladých herců, i na Veroniku dohlíželi její rodiče, když natáčela choulostivé scény s Vencou. S jeho představitelem Broňkem Černým si ale mimo kamery neměla co říct, vše se zlepšilo až během druhého dílu. Veroničin vztah s Petrou byl ještě horší, nesnášely se i v reálném životě.

Výborná kuchařka

„Paní Švecová výborně vařila,” řekl Jiří Lábus alias živočichář Béďa pro Blesk. Dodnes si pamatuji, jak nás s celým štábem zvala do své chalupy, kde jsme opravdu skvěle poobědvali.” U představitelky drbny Kelišové se vlastně opakoval scénář jako u Broňka Černého. Troška si ji mezi obyvateli Hoštic vybral téměř okamžitě.

A jaká byla Keliška doopravdy? Úplně stejná. Paní Švecová nemusela nic hrát,” svěřil se Troška deníku Šíp. Před mší se vyzpovídala a mohla jet nanovo. Nebyla však sama. Dělaly to tak všechny. Jen jsem je musel zbavit ostychu před kamerou.” Marie Švecová si uměla užívat i nabyté slávy. Hned po prvním díle se do vesnice sjely zástupy fanoušků, kterým se vždy ráda nabídla jako průvodkyně. A dělala to velmi dobře. Historek z natáčení měla více než dost.

Zdroje informací:

TV Nova: Slunce, seno, jahody

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články