Lom Amerika: Děsivé místo sebevražd i údajný domov ducha šíleného vojáka wermachtu

Lom Amerika: Děsivé místo sebevražd i údajný domov ducha šíleného vojáka wermachtu
Zdroj: Wikimedia Commons/Pavel Koběrský, CC BY-SA 2.5
Amerika je komplex vápencových lomů v Českém krasu.Na návštěvníky čeká Velká Amerika, Malá Amerika, Mexiko a několik lomů v přilehlých lesích.Oblast vápencových lomů je však, bohužel, také místem častých nehod......nebo sebevražd. Některá těla jsou nalezena až po několika letech.+ 4 fotky+ 5 fotek

Velká Amerika, Malá Amerika a Mexiko. Takto se označují vápencové lomy, které přitahují potápěče, jeskyňáře, trampy a bohužel i sebevrahy. Jejich zatopená dna a podzemní labyrinty ukrývají nejedno tajemství. Třeba to, zda v útrobách starých lomů opravdu žije duch německého vojáka Hanse Hagena.

Kamil Šivák
Kamil Šivák 08. 03. 2021 17:00

Obecným názvem Amerika se označuje soustava jámových vápencových lomů, které se nacházejí v oblasti Českého krasu a jsou propojené podzemními štolami. Několik dalších menších, či větších lomů se nachází také v okolních lesích.

Oblíbené místo sebevrahů

Vstup do lomů, či pohyb na okraji srázu je zakázán, přesto toto nařízení mnoho lidí nerespektuje. Často tak dochází k nehodám. Stačí jen neopatrně šlápnout, nebo sklouznout. Někteří se také snažili lézt k vyšším oknům štol a zasekli se uprostřed cesty, nemohli nahoru ani dolů. V neposlední řadě stál za řadou neštěstí také alkohol.

Našli se však i tací, kteří se rozhodli v Americe ukončit svůj život. Kupříkladu v červnu 2011 uvedl Berounský deník, že v části Mexiko našli policisté tělo jednadvacetiletého mladíka z pražských Modřan, po němž policie pátrala marně již několik dní. Ten po sobě zanechal dopis na rozloučenou s dovětkem, že chce sebevraždu spáchat v Americe, neboť k ní měl úzký vztah. O měsíc později zase hasiči z lomu vyprošťovali devětadvacetiletého muže, zraněnou dvacetiletou ženu pod vlivem alkoholu a dva psy...

Šílený Hans Hagen

V Americe dodnes žije také legenda o německém vojákovi Hansi Hagenovi, které se v ní měl schovat před postupujícími spojenci. Bezpečný úkryt se však pro něj stal záhy vězením, v němž ztratil pojem o čase i okolním světě. Jeho jediným zdrojem obživy bylo jídlo horníků, které se mu dařilo poměrně dlouhou dobu krást. Jednoho dne se však rozhodli, že si to s ním vyřídí a začali ho nahánět po štolách.

Hagen měl po nich v zoufalství hodit granát, který způsobil zasypání dolu. Poté se zastřelil. Kulka však škrábla o zvon, kterým se horníci svolávali, tím se měl do něj dostat vojákův duch. Od té doby se začalo povídat, že kdo na něj třikrát zazvoní, pro toho si Hagen do roka a do dne přijde. Jiná verze praví, že dotyčný jedinec zešílí a stejně jako Hagen uteče do útrob lomu.

Pomatený horník

Co když Hagen nebyl vojákem, ale jen dalším horníkem? Při důlním neštěstí se mu mělo, jako jedinému, podařit utéct skrze velmi úzký prostor. Když se vrátil pro své kamarády, zjistil, že jsou všichni mrtví. Šílený se pak schovával v temných štolách a kradl trampům jídlo, aby nějak přežil.

Pokaždé, když se rozezněl zvon, běžel dotyčného zachránit. Jelikož mu to ale nemyslelo, odtáhl vždy nešťastníka jen hlouběji do nitra lomu a ponechal jej jeho osudu...

Kruté Mexiko

Historie Mexika, trestaneckého lomu v sousedství Velké Ameriky u obce Mořina, není bohužel plná pověstí, které si povídají trampové po večerech u táboráků, ale krutých faktů. Za minulého režimu zde bylo internováno okolo dvou tisíc politických vězňů.

Skoro všichni skončili po pár týdnech v nemocnici. Kdo nesplnil denní normu, musel snášet fyzické týrání nebo pobyt v nevytápěném bunkru o rozměrech 4x4 metry. Na památku těm, kteří nepřežili, byl v blízkosti lomu vztyčen památník.

Zdroje informací:

Wikipedia.cz: Lom Amerika

Kudyznudy.cz: Lom Amerika

Lomy-amerika.cz

Berounsky.denik.cz

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články