Strašidelný Branišovský les: Proč se mu lidé vyhýbají obloukem?

Strašidelný Branišovský les: Proč se mu lidé vyhýbají obloukem?
Zdroj: Wikimedia Commons/cheva, CC BY-SA 3.0
Branišovský les se rozkládá mezi českobudějovickým sídlištěm Máj, čtvrtí Zavadilka a obcemi Branišov, Mokré a Třebín.V lese se má zjevovat Bílá paní, prý jde o zavražděnou majitelku nedaleké samoty.Kolem roku 2000 zde mělo údajně také havarovat UFO. Oblast byla na celý rok uzavřena. Místní hasiči jsou však přesvědčeni o tom, že zvláštní sežehnutí kůry stromu způsobil požár suchého podrostu.
Dřevěná boží muka s názvem Černý sloup vznikla na místě, kde kdysi stával strom oběšenců. + 4 fotky+ 5 fotek

Les by v nás měl vyvolávat pocit klidu. Měli bychom v něm obejmout pár stromů, odreagovat se a při zpáteční cestě nasbírat houby na smaženici. Branišovský les je ale tak trochu výjimkou. V lidech vyvolává spíše hrůzu...

Kamil Šivák
Kamil Šivák 27. 02. 2021 17:00

Branišovský les (nebo také Bor) je smíšený les, který leží mezi sídlištěm Máj v Českých Budějovicích, čtvrtí Zavadilka a obcemi Branišov, Mokré a Třebín. Je známý především kvůli abnormálnímu výskytu paranormálních jevů.

Děsivá hlídka

Tragédií, která se měla stát mezi roky 1969-83, popisuje ve své knize Největší české záhady scénárista a novinář Otomar Dvořák. Severní část lesa byla za minulého režimu využívána jako strážnice. Jedné noci měla čtyři vojáky vyděsit jakási nestvůra vycházející z lesa (případně že jeden z nich se začal v něco měnit). Výsledkem byla zběsilá palba. Všichni se navzájem postříleli...

Podle jednoho obyvatele nedaleké samoty se prý celý incident odehrál jinde a šlo o žárlivost. Do třetice se pak objevilo ještě svědectví muže, který v roce 1983 sloužil v Českých Budějovicích jako velitel tanku. Zastřelit se měli pouze dva vojáci a příčinou byl stres, jenž vyvolaly nesmyslné rozkazy a zoufalá snaha dodržet předepsané normy. Otomar Dvořák se chtěl dopátrat pravdy, a proto navštívil vojenský archiv v Praze. Bohužel nenašel o tomto ani o podobném incidentu žádnou zmínku. Zároveň však připustil, že tyto materiály mohou být stále tajné.

Sebevrazi

V roce 1927 byl v Branišově otevřen luxusní hotel Praha, který navštívila i mladá dvojice milenců. Jednoho dne se rozhodli, že si udělají výlet do lesa, zpět se však už nikdy nevrátili. Našli je oběšené na stromě. Ale nebyli jediní. Tento strom prý přitahoval i další sebevrahy. Pan Kříž, který do lesa chodil pro dříví na otop, tomu chtěl udělat přítrž a větev, na které se sebevrazi věšeli, uřízl.

Jenomže o něco později se doma zranil a ruka, kterou větev řezal, mu ochrnula. Místní se však nenechali zastrašit, strom porazili a zapálili. Přesto prý i poté několik osob vypovědělo, že je na onom místě cosi nabádá k sebevraždě. Aby se tomu do budoucna zamezilo, byla na místě stromu postavena dřevěná boží muka zvaná Černý sloup.

Černý rytíř

V Branišovském lese se mají také zjevovat bytosti z dob minulých. V knize Tajemný les od Zdeňky Vrzálové se můžeme dočíst, že v roce 1993 a 1994 bylo několika svědky pozorováno zjevení v širokém klobouku a černém plášti. Nohy Černého rytíře se neměly dotýkat země, zdálo se tedy, že se vznáší. Bledá tvář entity byla téměř bez rysů, pouze s lehkým náznakem očí a úst. V některých případech se měla před zjevením bytosti ozývat hudba připomínající Panovu flétnu a docházelo také k výraznému snížení teploty vzduchu. Je Branišovský les magnetem na paranormální jevy? Nebo za vše může příliš bujná fantazie?

Zdroje informací:

Wikipedia.cz: Branišovský les

Otomar Dvořák: Největší české záhady

Zdeňka Vrzálová: Tajemný les

Kudyznudy.cz: Tajemný les Bor

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články