Tajemství pokladu Oak Island: Podle legendy kvůli němu musí zahynout sedm lidí. Už jich zemřelo šest

Oak Island je ostrov v zálivu Mahony v kanadské provincii Nové Skotsko. Podle legendy se na něm skrývá poklad. Na snímku z roku 1931 jsou vidět stavby a štoly vykopané právě hledači pokladů.
Zdroj: Wikimedia Commons, Richard McCully, Public Domain

Povídačky o pirátských pokladech patří spíše do říše fantazie. Tu o Oak Island ale berou hledači pokladů vážně a neváhají kvůli ní obětovat vlastní život. Po 200 letech je ostrov doslova provrtán skrz naskrz, poklad však zůstává i nadále nedostupný.

Kamil Šivák
Kamil Šivák 11. 01. 2021 17:00

Oak Island se nachází v zálivu Mahony v kanadské provincii Nové Skotsko. Má rozlohu 57 hektarů a z velké části je porostlý lesem. V nejvýchodnější části ostrova se nachází mystická a zároveň legendární jáma Money Pit.

Podivná světla

První zmínka o tom, že se na ostrově nachází něco velmi zajímavého, pochází z roku 1795. Tehdy Daniel McGinnis spatřil jakási podivná světla. Když se tam vydal, objevil záhadnou prohlubeň, kolem které nerostou žádné stromy. Navíc našel zbytky nářadí a jasné známky po kopání. Došel k fantasknímu závěru, že musí jít o poklad.

Celý dychtivý se na místo vrátil se svými kamarády a byl odhodlaný přijít záhadě na kloub. V hloubce 3 metrů narazili kopáči na plošinu z dubových prken. Už si mysleli, že mají vyhráno, jenže když dřevo odstranili, našli pod ním jen další vrstvu hlíny. Neztráceli však naději a kopali do hloubky 9 metrů, přičemž ještě třikrát narazili na stejnou dřevěnou plošinu. To mladým mužům už stačilo. Odešli poražení.

Tajemná destička se vzkazem

O osm let později na ostrov přichází bohatý investor Simeon Lynds. Jeho speciálně vyškolený tým pokračuje v kopání, ale naráží jen na další klády. Některé jsou spojené kokosovým vláknem, jiné tmelem. Nejbližší kokosy však rostou asi dva tisíce kilometrů od Oak Island. Jak se tam tedy dostaly?

V hloubce 27 metrů se konečně začíná blýskat na lepší časy, Lynds totiž objevuje záhadnou destičku se zašifrovanými instrukcemi. Mezi hledači pokladu se začínají šířit různé domněnky. Někdo říká, že jde o vzkaz od mimozemské civilizace, jiný zase, že to musí nutně pocházet od pirátů. „Dalších čtyřicet stop pod zemí jsou ukryty dva miliony liber.” Tak má údajně znít rozšifrovaná informace ze zmiňované destičky. O tři metry níže se nachází dřevěný zátaras, a když je proražen, šachta se začne plnit vodou, kterou nejde odčerpat. Je toto místo snad prokleté?

Díra na peníze

Čtyřicet let se nikdo neodváží pokračovat ve výkopových pracích. Pak se na scéně objeví firma Truro Company, která používá těžkou techniku. Pokusí se k pokladu dostat z boku, ale marně. I nová šachta je ihned zaplavena. Po průzkumu okolí dělníci zjišťují, že je celé pobřeží ostrova upraveno. Pod pískem jsou malé kanálky čerpající vodu přímo z moře, ty se pak sbíhají v jeden velký, který je přímo spojený se šachtou s údajným pokladem.

Investorům záhada stejně nedává spát. Musí tam být něco skutečně cenného. Proč by jinak bylo vše tak důkladně zabezpečené? Díra neustále polyká peníze i majetek dychtivých hledačů pokladů, ale bez výsledku. Neustále vrtání a kopání si vybírá novou daň – začínají umírat lidé. V roce 1971 se díky novému vrtu a kameře ukáže, že v hloubce 73 metrů je lidská kostra, za ní jeskyně s obrysy nějakých předmětů a dva vchody do dalších podzemních prostor. Šachta se ale později zhroutila.

Kdo vymyslel ono důmyslné zařízení, je stále předmětem sporu. Teorie hovoří o mimozemšťanech, templářích či pirátech. Předmětem sporu je i obsah pokladu: šperky, díla Williama Shakespeara nebo mimozemský reaktor? Ať už to je jakkoli, nyní se svádí i boj o vlastnická práva na ostrov. Jedna půlka patří společnosti Triton, druhá osamělému badateli. Nebo se poklad objeví sám, až na Oak Island zemře sedmý člověk, jak praví další z legend? Do tohoto čísla už chybí jenom jedna oběť...

Zdroj informací:

Wikipedia.org: Oak Island

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články