Ztracené poklady světa: Dechberoucí jantarová komnata, korunovační klenoty i vražedný diamant

Jantarová komnata
Zdroj: Wikimedia Commons, kremlin.ru, CC BY 3.0
Jantarovou komnatu ukradl wehrmacht, který ji převezl do Německa. 
Po válce se však po ní slehla zem. Až v roce 1997 se našla komoda a stěna.
Arthur Vicars a irské korunovační klenoty. Kdyby neholdoval alkoholu, možná by je nikdy neukradli. Kdo si je přivlastnil, se dodnes neví.
Florentinský diamant. Kdo ho vlastnil, zemřel. Byla v něm nějaká kletba?+ 1 fotka+ 2 fotky

Kdybyste takové poklady našli, měli byste vystaráno do konce života. Tedy alespoň u těch prvních dvou. Diamant, který svému majiteli přinese smrt, by asi nikdo nechtěl. Jaká je historie těchto třech zmizelých pokladů světa? A nenašla se už konečně Jantarová komnata v potopeném parníku Karlsruhe, který nyní objevili polští potápěči?

Kamil Šivák
Kamil Šivák 03. 10. 2020 13:00

Pýcha Sovětského svazu Jantarová komnata, irské korunovační klenoty a prokletý diamant Florentin. Všechny tyto tři vzácné poklady spojuje jedna věc: jsou ztracené. Najít se je snažilo bezpočet hledačů, ale marně. Co je na nich tak zajímavého, že se na ně stále nezapomíná?

Jantarová komnata

Poslední známou lokací Jantarové komnaty byl Kateřinský palác v Petrohradě. A kdyby nebylo druhé světové války, možná by tam byla dodnes. Když však tento skvost spatřili příslušníci wehrmachtu, neváhali ani minutu a celé dílo rozebrali. Komnata tak skončila v celkem 27 bednách a byla odeslána do Královce, kde se stala součástí zámeckého inventáře Pruské sbírky.

Po požáru zámku bylo dílo znovu uloženo do beden a uschováno do sklepa. Po válce se však bedny vypařily. Někteří lidé tvrdili, že jsou bedny stále na svém místě, jenom zasypány sutinami po dopadu bomb. Další teorie hovořila o tom, že byla komnata odvezena speciálním vlakem do Berlína. Ten však měl skončit v podzemním komplexu Riese v Polsku. V roce 1997 se v Německu objevila komoda a kamenná mozaika, které byly samozřejmě navráceny zpět do Ruska. Nyní svitla nová naděje na objevení Jantarové komnaty. Potápěči v těchto dnech oznámili, že našli u polského pobřeží německý parník Karlsruhe, který mohl komnatu také převážet. V jeho nákladním prostoru má být i spousta beden s neznámým obsahem. Tak snad?

Irské korunovační klenoty

Zmizení irských korunovačních klenotů trápí hledače pokladů již přes sto let. Naposledy byly viděny v roce 1907, kde je někdo přímo z Dublinského zámku ukradl. Paradoxní je, že kousek od budovy bylo policejní ředitelství. Chybějících šperků si navíc všimli až po třech týdnech. Ihned se rozběhlo velké vyšetřování, kde každý vinil každého.

O rok později se detektivové zaměřili na královského herolda Arthura Vicarse. Miloval alkohol a často se předváděl s klenoty před svými hosty. V opilosti tak mohl s drahými šperky provést cokoli. Sejf navíc nebyl násilně otevřen. V roce 1931 obdržely irské úřady dopis s žádostí o výkupné. Pokud by platba proběhla, byly by klenoty navráceny. Opět se nic nezjistilo. Říkalo se, že za zločinem mohl stát i sám král Eduard VII. Naposledy se kopalo s cílem klenoty najít v osmdesátých letech nedaleko Dublinu. Bez výsledku.

Prokletý diamant

První zmínky o neblaze proslulém žlutém drahokamu se datují do roku 1657. Tehdy ho měl ve vlastnictví rod Medicejských. Všichni členové florentinské šlechtické rodiny zemřeli. Dalším majitelem se stal František I. Štěpán Lotrinský, manžel Marie Terezie. Poté přešel na Marii Antoinettu, jejíž konec pod gilotinou je všem dobře známý.

Ani Napoleon Bonaparte neušel jeho prokletí. Dlouho si ho neužila ani Sissi. Zemřela během atentátu v Ženevě. Posledním majitelem byl Karel I. Po jeho smrti se diamant ztratil a dodnes se ho nepodařilo najít.

Zdroje informací:

Wikipedia.cz: Jantarová komnata

Wikipedia.org: Irské korunovační klenoty

Wikipedia.org: Florentinský diamant

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Související články

Další články