Využívejte dešťovku. Spotřebu vody tak snížíte o polovinu

Využívejte dešťovku. Spotřebu vody tak snížíte o polovinu
Zdroj: Photo by Amadej Tauses on Unsplash

Dešťová nádrž šetří nejen životní prostředí, ale také vaši peněženku. Kde může dešťová voda v domácnosti nahradit tu pitnou, na kolik vás to vyjde a jak je to s dotacemi?

Komerční sdělení
Komerční sdělení 15. 04. 2020 13:49

Dešťovka nejen na zalévání zahrady

Zachycenou dešťovku v plastových nádržích na vodu můžete využívat i na praní, mytí nádobí a především na splachování WC. Toto úsporné a ekologické řešení se hodí nejen pro rodinné domy, ale také pro chaty a chalupy. Podzemní nádrže pro zachycení dešťové vody ze střechy jsou lepší nejen z estetického hlediska, ale také proto, že voda v chladu vydrží i déle čerstvá. Pohodlně tak překlenete i období sucha, které v létě může trvat i tři týdny.

Dejte úspoře pitné vody zelenou

Průměrná denní spotřeba vody je 120 litrů na osobu. Čtyřčlenná rodina tak každý den spotřebuje necelých 500 litrů vody. Z toho 140 litrů proteče jenom toaletou. Jediným plusem nádrží na vodu ale není pouze až o polovinu nižší spotřeba vody v domácnost. Dešťová voda je měkká, lépe se v ní rozpouští prací prášky a v pračce se tak nevytváří vodní kámen. Pro využití dešťové vody v domě je ale potřeba mít vnitřní rozvod užitkové vody oddělen od okruhu pitné vody.

Jak vybrat nádrž?

Při výběru plastových nádrží na vodu hraje hlavní roli materiál. Vysoce odolný je například konstrukční polypropylen, který v kombinaci s moderním zpracováním zaručuje stoprocentní nepropustnost. Důležité je také objem nádrže naddimenzovat. Při výběru se proto orientujte nejen podle spotřeby vody v domácnosti, ale také průměrným úhrnem srážek v oblasti, kde žijete. Abyste dešťovku mohli využít po celém domě, potřebujete kromě plastové nádrže na vodu také filtrační systém, čerpadlo a rozvody po domě.

Jde to i s dotací

Náklady na pořízení se liší dle velikosti nádrže. Vždy se však jedná o nemalou investici, jejíž výše se může vyšplhat až do několika desítek tisíc korun. Stát se snaží využití dešťové vody podporovat a od roku 2017 tak lidem nabízí dotační program Dešťovka. Při splnění pár podmínek vám taková dotace může pokrýt až 50 % z celkových výdajů. Žádost o dotaci jednoduše vyplníte online, výběr nádrže pak doporučujeme vždy probrat s odborníkem. Společnost Naše jímky si zakládá na individuálním přístupu k zákazníkovi. Kromě dopravy zdarma pomáhá svým klientům i v zajištění posudku pro dotaci Dešťovka.

Související články

Další články