Záhadné Černé a Čertovo jezero: Po jejich dně se mají procházet mrtví vojáci wehrmachtu

Čertovo jezero patří mezi nejtajemnější místa Šumavy
Zdroj: Wikimedia Commons/Huhulenik, CC BY 3.0
Na Čertově jezeře měli kdysi dávno hlídkovat čerti a vyhlížet potenciální oběti. Přítrž tomu měla učinit až odvážná a krásná šumavská dívka.
Kromě pekelníků měly o životy lidí usilovat i četné vodní víry. Černé jezero je prý domovem mnoha nadpřirozených bytostí. Rusalky zde mají číhat na pocestné, které utancují k smrti. + 2 fotky+ 3 fotky

Kdo se bojí, nesmí do lesa. A kdo se naopak nebojí, nebo se chce naučit bát, měl by si vyrazit na Šumavu k Čertovu jezeru. Společně s Černým jezerem patří mezi nejstrašidelnější šumavská místa. Prý se tam zjevují čerti i mrtvoly německých vojáků...

Kamil Šivák
Kamil Šivák 02. 05. 2021 16:30

Od roku 1933 spadají obě jezera pod Národní přírodní rezervaci Černé a Čertovo jezero. Lze zde totiž spatřit řadu vzácných druhů rostlin a některé chráněné živočichy. Jak je to ale s temnými pověstmi, které se váží k oběma jezerům?

Čertí ráj na Šumavě

Jak už napovídá samotný název, Čertovo jezero si podle pověsti oblíbili pekelníci. Kdysi dávno tam měli hlídkovat a vyhlížet potencionální oběti. Jednoho dne se kolem procházela jakási krásná a tuze odvážná šumavská dívka. Čert ji chtěl stáhnout do pekla, a tak na ni skočil. Ona se mu však ubránila, uvázala mu provazem kolem nohou kámen a hodila ho do vody. Jakmile se čert poroučel pod hladinu, prorazil dno a z původního jezírka vzniklo jezero. A možná právě proto se mají ve vodě vyskytovat také víry, které prý dokáží stáhnout na dno nejen plavce, ale i celé loďky.

Mrtví vojáci wehrmachtu v Černém jezeře

Říká se, že největší a nejhlubší ledovcové jezero na Šumavě a v Bavorském lese je domovem vojáků wehrmachtu. Díky ledovým proudům jsou prý jejich těla uchována v naprosto dokonalém stavu. Koho ale mrtví Němci nevystraší, nemusí zoufat. Černé jezero může údajně nabídnout také rusalky, které dokáží člověka utancovat k smrti.

Jezero má ale také přitahovat upírky a čarodějky, které mají spadeno na zbloudilé pocestné. A pokud byste se jim dokázali vyhnout, budou na vás čekat stromoví mužíčci, kteří dokáží dobře mířenou šiškou klidně zabít. Společnost jim mají dělat vlkodlaci a další děsivá stvoření.

Akce Neptun

V roce 1964 se však Černé jezero nehemžilo nadpřirozenými bytostmi, ale příslušníky Státní bezpečnosti. Ti tam zorganizovali dezinformační kampaň, při které byly z jezera vytaženy bedny s nacistickými dokumenty, což komunistický režim využil na masivní propagandu v médiích. Cílem bylo změnit obecné mínění v Československu a rovněž znemožnit některé západní politiky.

Následující rok totiž měly být v Německu promlčeny nacistické zločiny. S tím ale nesouhlasili Sověti a chtěli tuto lhůtu prodloužit. Německou vládu tak měly nalezené dokumenty znejistit a vrhnout na ni stín pochybností. Kampaň totiž hlásala, že západoněmečtí politici pokračují v odkazu Adolfa Hitlera...

Zdroje informací:

Wikipedia.org: Černé jezero, Čertovo jezero, Akce Neptun

Novinykraje.cz: Černé jezero - místo posledního odpočinku nejen vojáků wehrmachtu

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články