Čarodějnice v Salemu: Řádily v městečku pekelné síly, nebo za vším byla příliš bujná puberta?

Čarodějnice v Salemu: Řádily v městečku pekelné síly, nebo za vším byla příliš bujná puberta?
Zdroj: Wikimedia Commons, Public Domain

Ač šlo o nejznámější hon na čarodějnice, děsivé události v Salemu připomíná v současnosti jen skromný památník a několik hrobů na místním hřbitově. Jak ale k celému incidentu došlo? Kdo jej vyvolal? Jaká byla vznesená obvinění? A šlo skutečně o řádění nadpřirozených sil?

Kamil Šivák
Kamil Šivák 04. 01. 2021 17:00

Salemský čarodějnický proces se řadí mezi nejznámější inkviziční procesy. V Americe je spíše raritou, neboť v ní inkvizice neřádila tolik jako v Evropě. Za vším zřejmě stála krutá zima a epidemie pravých neštovic. Této situace využily mladé dívky z místní uzavřené puritánské komunity a začaly prohlašovat, že je sužují čarodějnice.

Těžký život dítěte

Vyrůstat v puritánské komunitě je pěkná otrava. Dospělí se považují za velké hříšníky a nutí všechny okolo sebe, aby pracovali do úmoru, žili co možná nejprostěji, a hlavně byli morálně absolutně čistí. Kdo se hloupě zeptá, jak se má tedy vůbec chovat, přistane před ním tlustá Bible. Tam jsou odpovědi na všechny otázky.

Jenomže malé a dospívající děti se dívají na okolní svět úplně jinýma očima. Ukázkovým příkladem je devítiletá Betty a její o dva roky starší sestřenice Abigail. V únoru roku 1692 začínají trpět tuze prapodivnými záchvaty, které nutí salemské muže zvedat nevěřícně hustá obočí a mnout si zamyšleně plnovousy. Co to má znamenat? Je to snad jakási pekelná neplecha?

Nepřístojné chování

Jako by Betty a Abigail ztratily veškerou soudnost. Ječely, vydávaly různé skřeky, kroutily se do nepřirozených poloh a schovávaly se pod nábytek. Reverendu Samuelu Parrisovi si pak stěžovaly, že je po celém těle bodají dlouhé jehly. Takové tvrzení však bylo na pováženou. Přivolaný lékař totiž žádné vpichy nenašel.

Celou situaci však nebylo možné brát na lehkou váhu. Začaly výslechy děvčat, ke kterým se přidaly místní drbny coby očité svědkyně. Ale až Ann Putnamová řekla nahlas to, co si všichni mysleli. V Salemu řádí čarodějnice. Záhy začala padat první obvinění. K davové hysterii tak již scházel jen malý krůček.

Žebračka, samotářka a služka

Žebračka Sarah Good, samotářka Sarah Osbourne a služka jihoamerického a indiánského původu Tituba. První tři ženy, které byly oficiálně obviněné z provozování černé magie. První dvě nebožačky měly dívkám způsobovat záchvaty, Tituba prý obstarala školení o kouzlech a sexu. Skutečně obcovaly s ďáblem, anebo se jen vymykaly dobovým dogmatům? Tituba nakonec podlehla a přiznala se. Vyvolala tím lavinu dalších obvinění.

Čarodějnicí se mohla stát jakákoli žena. Salemští se nejdříve spokojili s vězením, pak ale přišlo na řadu mučení a šibenice. Přítrž šílenství učinil až guvernér William Phips, který s okamžitou platností ukončil fungování takzvaného zvláštního soudního tribunálu, který tvořili pologramotní náboženští fanatici. Některé prameny ale uvádějí, že kdyby nebyla obviněna i jeho žena, dál by celou dobu přivíral oči. Celá kauza si i přes jeho zásah vyžádala pětadvacet životů.

Zdroje informací:

Wikipedia.org: Salem

Prima Zoom: Čarodějnické procesy v Salemu

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články