Kvůli rolím přibral třicet kilo a nechal si zničit zuby: Robert De Niro slaví 76. narozeniny

Kvůli rolím přibral třicet kilo a nechal si zničit zuby: Robert De Niro slaví 76. narozeniny

Robert de Niro ve filmu Kmotr 2, za který získal Oscara.
Ve filmu Zuřící býk, který mu vynesl druhého Oscara.
Kvůli roli ve filmu Mys hrůzy si nechal zničit zuby.
Zahrál si i ve spoustě komedií.+ 1 fotka+ 2 fotky

Jeden z nejznámějších herců planety se ke svému povolání dostal zvláštní cestou. V dětství o herectví nikterak nesnil, pak se však stalo něco, co ho naprosto změnilo.

Petr Jirsa
Petr Jirsa 17. 08. 2020 07:00

Robert De Niro se narodil 17. srpna 1943 v New Yorku do rodiny malířů a nikdy se nedočkal sourozenců. Jeho rodiče se rozvedli, když mu byly dva roky, neboť jeho otec oznámil, že je gay. V pubertě navštěvoval několik hereckých škol, byť si nebyl tak úplně jistý, jestli chce být hercem. V pozdějším věku v jednom z rozhovorů uvedl: „Když mi bylo osmnáct let, díval jsem se na televizi a říkal jsem si, že jestli si tihle lidé vydělávají na živobytí hraním a přitom v tom nejsou nijak dobří, rozhodně nemohu být horší než oni.” Rozhodl se tedy nadále věnovat studiu herectví.

První velká role

Jeho průlomovou rolí byla role Vita Corleone ve filmu Kmotr 2, za kterou v roce 1974 získal Oscara za nejlepší výkon ve vedlejší roli. V roce 1980 ztvárnil Jaka LaMotta v biografickém dramatu Zuřící býk, za což získal svého druhého Oscara, tentokrát v kategorii nejlepší výkon v hlavní roli. V té době už byla jeho sláva naplno rozjetá a dodnes se nezastavila. Má na svém kontě nepřeberné množství rolí, díky kterým se navždy zapsal do srdcí diváků.

Nevídané odhodlání

Jeho odhodlání pro hraní je naprosto ukázkové. Například ve filmu Zuřící býk točil jednu scénu, ve které ztvárňuje již starého Vita Corleona. Kvůli této scéně přibral téměř 30 kilogramů. Pro roli Maxe Cadyho ve snímku Mys hrůzy (1991) zaplatil svému zubaři pět tisíc amerických dolarů (zhruba 120 000 korun), aby mu zohavil zuby. Po natáčení si nechal zuby znovu navrátit do původní podoby, což ho vyšlo na dvacet tisíc dolarů (zhruba půl milionu korun).

Právě díky profesionálnímu přístupu a velkému odhodlání patří dodnes k nejobsazovanějším hercům Hollywoodu a jeho hvězda v žádném případě nevyhasíná.

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Související články

Další články